IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломатическата катастрофа на Путин

Демаршът на редица страни по света срещу Русия е напът да влезе във всички учебници по история на международните отношения

15:09 | 28.03.18 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кремъл ще продължи боя без правила със Запада. И дипломатическият бойкот няма да го спре, пише в специален коментар за "Дойче веле" руският журналист Константин Егерт.

"Не вярвам!" - така смъмрял артистите според техни мемоари бащата на съвременната руска театрална школа Константин Станиславски, щом останел недоволен от играта им. Обединеното кралство и многобройните му съюзници в цял свят действаха колективно на 26 март от позицията на Станиславски.

Какво е отношението на Орбан към Путин?

"Не вярваме, вие лъжете!" - ето какво означава безпрецедентното изгонване на руски дипломати от страни членки на ЕС, САЩ, Канада и Австралия. Демарш, който е напът да влезе във всички учебници по история на международните отношения. Подобно публично унижение не е сполетявало нито Саддам Хюсеин, нито династията Ким в Северна Корея. Британската премиерка Тереза Мей записа сериозна политическа победа. 

Особено ярки ми се сториха два момента. Първо, този с малка Исландия, хвърлила навремето предизвикателство на Съветския съюз, когато първа призна през 1991 г. възстановената независимост на Литва. В понеделник, 26 март, тя обяви политически и дипломатически бойкот на официална Москва, въпреки че не е членка на ЕС и няма специални отношения с Великобритания, за разлика примерно от Канада, Австралия, а всъщност и от САЩ.

Второ, "най-добрият приятел" на Кремъл, унгарският министър-председател Виктор Орбан и още няколко страни решиха да изгонят по един руски дипломат. Дори да е без особена охота, лидерът на Унгария, при все че се кара с ЕС, разкри какви са същинските му, а не пропагандните приоритети.

И с това скандалът не приключва. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните от ЕС може би ще предприемат и други стъпки. Сиреч онези, които засега не са гонили служители от руските дипломатически мисии, може и да го сторят, ако експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия констатират, че веществото, с което са отровени Сергей и Юлия Скрипал, вероятно идва от Русия. Същото чака навярно и Токио. Говорител на кабинета на Шиндзо Абе избегна да отговори дали основният азиатски съюзник на Вашингтон ще подкрепи американската позиция.

Лавров избра футбола

В една нормална демокрация криза от този мащаб би предизвикала най-малкото оставки на ръководствата на министерството на външните работи и спецслужбите, мащабно парламентарно разследване и силно би разклатила позициите на президента. Русия обаче не е демокрация. Външният министър Сергей Лавров демонстративно отиде в понеделник да играе мач с ветерани от московския футболен клуб "Спартак". Посолството на Русия в САЩ реши да си направи шега. Мисията публикува в Туитър предложение към читателите - да изберат с гласуване кое американско консулство да затвори Москва в отговор след затварянето на руското дипломатическо представителство в Сиатъл. 

Марионетни депутати от Държавната дума и марионетни "експерти" от джобната телевизия на Путин си упражняваха остроумието върху, казано деликатно, сексуалните отношения на САЩ с техните съюзници. Защото, ако вярваме на руската държавна пропаганда, въпросът не е в химическата атака, застрашила живота на хиляди хора в Солсбъри, а в желанието на Щатите да нанесат нов удар на Русия, която "доскоро коленичила, се изправя, хвърляйки предизвикателство на нахалстващата Америка". "Вашингтон принуди своите лакеи да се включат в дипломатическия бойкот" - ето версията, втълпявана в главите на руските граждани. В смисъл, че велика Русия може да има само велики врагове, а не разни там като Румъния или Финландия.

Кремъл безспорно ще отвърне с взаимност - ще изгони дипломати, ще затвори още едно американско консулство. Може да ликвидира и кореспондентското бюро на Би Би Си, ако британските власти отнемат лиценза на кремълския пропаганден канал Ар Ти.

Олигарси на прицел

С това обаче обичайните политическо-дипломатически възможности на официална Москва кажи-речи се изчерпват. Но Великобритания разполага и с много други. Например да запорира "подозрителното имущество", по-просто казано - активите на руските олигарси в Обединеното кралство, да отнеме паспортите с лъв и еднорог на корицата, издадени на някои от тях и семействата им, и да включи руски официални лица в британския списък "Магнитски".

А нищо чудно Лондон наистина да бойкотира и световното по футбол, защото разследването по случая Скрипал може да разкрие нови факти, неприятни за Кремъл.

Официална Русия лъга прекалено много и за Александър Литвиненко, уж отровен от Борис Березовски, и за "грузинската агресия" срещу Южна Осетия, и за "украинските фашисти" в Крим, и за това как няма руски военни в Донбас, и за фалшивия диспечер, "видял" как също тъй фалшив украински изтребител свалил малайзийския пътнически самолет. И количеството лъжи премина в качество.

Външната политика на днешна Русия претърпя катастрофа

Но тя - въпросната политика, няма да се промени. В очите на руската върхушка всяко отстъпление е поражение. Сигурен съм, че Москва обмисля вече т. нар. асиметричен отговор за Запада. Има си за тази цел и хакери, и пропагандни ресурси, а и въоръжени сили. Не става дума за студена война. В онази имаше все пак някакви правила. В новата война на Русия със Запада такива няма да има.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 12
Спящият бик
преди 6 години
Мумията се завърна... Как е оттатък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
Хааахаха... Пак ше гледате с баща ти некой ден... като изтръпнали, ама след Дурачок... :lol: Сигурно, когато Русия върне Крим... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 12
0
преди 6 години
"Преживяването би си струвало и би осмислило всички мизерии, които сме преживяли досега!"-абе ти да не си рязана карабина,защото само те са страдали от руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 8
khao
преди 6 години
Никой не очакваше "внезапното" разпадане на Съветския съюз и соц. лагера----никой тук не очакваше, щото все пак бяхме под медиен чадър, нямаше интернет, горе долу като филма Ъндерграунд ... света се върти ние стоим... още си спомням като сядахме на вечеря на 10ти 89та и погледа на баща ми беше горе долу като тоя на Тошо :):) ... като изтръпнал след Новичок! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Покрай "Дипломатическата катастрофа на Путин" забравихме "Дипломатическата катастрофа на Мей". Такъв провал като нейния "Брекзичок", на англетата не им се беше случвал никога. Сега е добър момент Брекзичокът тихомълком да бъде заметен под "Новичока". Желязото се кове докато е горещо.Интересно ще ги изгонят ли руснаците от Съвета за сигурност на ООН?А иначе руснаците се оказаха много глупави: БВП-то им върви нагоре, цената на петрола почти се утрои спрямо началото на 2016 г., предстои Световно по футбол. Путин се събуди един ден и си вика: "Ей всичко ми върви добре, защо ли не взема да отровя някой, ей тъй за разнообразие", и взе че се гръмна в крака със стария службен кагебейски макаров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
"Надай се к^уре на пияна жена!"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
"Дипломатическата катастрофа на Путин"....?Опа...! Нещо не се връзва...?! От години сериозните анализатори на Путин (не DW) единодушно го определят като умен, хладнокръвен, пресметлив, предвидлив, потаен... Ако е такъв, а за това има доста обективни факти, за разлика от пълната им липса във версията на Мей за отравянето, то значи, че Путин няма как да не е проработил цялата операция и да не е предвидил и пресметнал всички последствия от нея, преди да "нареди използването на боен отровен газ на територията на Европа", както се сочи в британската информация по случая. И ако Путин е предвидил последствията, както бе ги предвидил с Крим и изобщо не се впечатли от реакциите на запада, би следвало сегашната ситуация да е триумф за него (както се отчете Крим), а не провал - шпионинът е отровен, Западът е скандализиран и направо взривен, санкциите са на макс, гонят се дипломати, Русия е в изолация... всички цели са постигнати! Сега ЕС ще бойкотира СП по футбол, ще спрат СП2... Щото Путин не възможно да не е предвидил какво ще последва след такива действия от страна на Русия и би следвало сега да празнува успеха си, а не да му приписват провал...Или не е баш така, а? Нещо издиша целата постановка... :lol:Иначе статията е празник за душата и музика за ушите... на ... некои ***... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 8
ABBA
преди 6 години
Сега е преброяване на дивите зайци :)ЕС е лъскавата витрина на НАТО.Сега стягат редиците, че на 1 март дядя Вова им показа голямата гьостерица и им каза, че няма да стане на тяхната..Ама англосаксонците са хора, на кои им требат слуги. Сега ги преброяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 17
Спящият бик
преди 6 години
Никой не очакваше "внезапното" разпадане на Съветския съюз и соц. лагера, въпреки че често се шегувахме с лафа "да не са дошли нашите?" - защо сега да не се случи същото и с остатъка от този цирей! Преживяването би си струвало и би осмислило всички мизерии, които сме преживяли досега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 10
mick
преди 6 години
България без санкции е вече е доста по-малка... имаме уж по-голям БВП.. но и всичко се разпада - улици, пътища.. здравеопазване.. язовири.. само грантажиите са добре + още някои. Топим се и се превръщаме в колония.. просто територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още