fallback

Александър Новак: Русия може да построи сама АЕЦ "Аккую"

В проекта досега са инвестирани 3 млрд. долара, отбеляза руският енергиен министър

12:17 | 06.04.18 г. 9
Автор - снимка
Създател

Русия има възможност да изгради и сама първата ядрена централа в Турция - АЕЦ "Аккую", съобщи руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от Ройтерс. През март агенцията съобщи за отказа на турските акционери в проекта, тъй като не успяват да намерят финансиране.

"Досега в проекта са инвестирани 3 млрд. долара", коментира руският енергиен министър. Според него централата може да бъде изградена изцяло от проектната компания Akkuyu Nukleer, в който акционери са руски компании, част от холдинга "Росатом".

Ройтерс напомня, че руската страна търси съакционер за 49% от капитала на АЕЦ "Аккую".

Въпреки неяснотите около финансирането на централата, появили се в последните седмици, на 3 април беше даден официалния старт на строителството. Това стана в присъствието на държавните глави на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

По план централата ще има четири блока от типа ВВЕР с мощност от по 1200 мегавата. Цената ѝ е около 22 млрд. долара. Първият блок трябва да бъде въведен в експлоатация през 2023 година.

Това ще е първата ядрена централа в света по модела "build-own-operate", тоест руската страна поема ангажиментите да построи, експлоатира и изведе от експлоатация АЕЦ "Аккую".

По време на церемонията по първата копка на проекта Ердоган посочи, че четирите реактора ще покриват 10% от енергийните нужди на турската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
fallback