fallback

Защо Гърция поиска репарации за 290 млрд. евро от Германия?

За Берлин въпросът е решен още през 1990 г., но темата може да се озове и в Международния съд в Хага

13:53 | 18.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият парламент реши в сряда вечерта официално да поиска от Германия репарации за военни щети и престъпления през Втората световна война. Според гръцка комисия от експерти сумата е в размер на до 290 млрд. евро. С голямо мнозинство пленарното заседание гласува в подкрепа на предложението на председателя на парламента Никос Вуцис, призовавайки гръцкото правителство да предприеме всички необходими дипломатически и правни действия, предава DPA.

Първо трябва да бъде задействана така наречената вербална нота, обикновено писменото съобщение на държавата до германското външно министерство. „Искането на компенсации е исторически и морален дълг за нас", заяви премиерът Алексис Ципрас в речта си пред парламента в сряда вечерта.

Той поясни, че не желае да смесва темата с тежката финансова криза от последните години и с дълга на страната. Но сега, след края на програмите за международна помощ, времето за това е правилно. „Сега имаме възможност да затворим тази глава и за двата народа". За него е важно да дискутира темата с Германия на равна нога и с приятелски тон.

В рамките на дебатите по-рано през деня имаше горчиви моменти, като например изчитането на свидетелства на очевидци за нацистки набези в гръцките села. Но и популистите се възползваха от изгодния момент: премиерът Алексис Ципрас възнамерява с исканията си за репарации само да добави гласове в предстоящите парламентарни избори през октомври, твърдят те. Крайнодясната партия „Златна зора“ дори направи собствена сметка за репарациите. Нейната сума: 400 млрд. евро.

От Германия така или иначе няма да се очаква нищо, поясниха  други парламентаристи. „Германската страна е на мнение, че е компенсирала въпроса с изплащането на 160 милиона марки на жертвите и приемането на около 420 000 гастарбайтери“, каза опозиционният политик Василис Левентис.

И наистина – Германия разглежда темата като решена. Правителството в Берлин разчита на договора „2+4", подписан през 1990 г., който гласи, че „не се планират никакви по-нататъшни репарации". Темата за репарациите е регламентирана юридически и политически, каза говорителят на правителството Щефан Зайберт в сряда в Берлин.

Но адвокатите и историците на двете страни са разделени по отношение на правото на гърците на репарации. В крайна сметка конфликтът може да се окаже и в Международния съд в Хага.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
fallback