fallback

Румен Овчаров: Русия няма да спре транзита на газ през Украйна преди края на зимата

Доставките през „Турски поток“ ще бъдат икономически по-изгодни от транзита през Украйна и Румъния, смята бившият енергиен министър

12:56 | 16.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия не може да си позволи да спре транзита на природен газ през Украйна преди края на зимния сезон, тъй като строежът на „Северен поток 2“ се забави значително, сподели бившият енергиен министър Румен Овчаров в ефира на bTV. 

Според Овчаров забавянето на осигуряване на разрешение на строежа на „Северен поток 2“ през територията на Дания отлага пускането в експлоатация на газопровода поне с шест месеца и поради тази причина Москва ще удължат транзита на газ през Украйна поне до края на зимния сезон.

По отношение на строежа на „Турски поток“ през българска територия Овчаров посочи, че забавяне в строителната дейност очевидно има, но не може да се говори за заобикаляне на страната ни по отношение на маршрута на газопровода. Въпреки това, той смята, че докато не завърши строежа на българския участък, „всичко може да се случи“.

„Съмнявам се, че строителната дейност на „Турски поток“ през България ще приключи до май 2020 г.“, коментира Овчаров, подчертавайки, че полагането на тръбите от участъка едва ли достигат темп от 5 км на ден.

По неговите думи транзитът на газ от Русия през Украйна за България след 31 декември ще приключи.

„Няма как по една и съща тръба да тече газ и в двете посоки“, посочи Овчаров.

Според него доставките на газ за България ще се извършват през готова част на „Турски поток“.

„Няма риск за енергийната стабилност на страната. Така ще бъде и по-евтино, тъй като това лято Румъния увеличи транзитните такси“, добави още той. Именно поради тази причина входната точка на границата с Турция е значително икономически по-изгодна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
fallback