fallback

Изтича ли времето на Путин?

67-годишният държавник намеква, че ще се откаже от нов мандат, което може да разбуни гореща борба за власт в Москва

10:46 | 20.12.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Всяка година сме свидетели на  един и същ ритуал: владетелят на Кремъл Владимир Путин отговаря на въпросите на стотици журналисти с часове. И всеки път трябва да филтрираме каква е била основната му идея. Може би този път това беше неговият отговор на въпроса какво иска да направи след края на мандата си през 2024 година.

И признанието, че властите му не са регистрирали грузинеца, който очевидно е застрелян от руски поръчител в Берлин, пред отговорните германски власти за преместване в Москва. По този начин Путин признава своя грешка, вероятно и за да подобри силно обременените отношения с Берлин.

Фактът, че 67-годишният Путин възнамерява да промени конституцията и по този начин да не може да се кандидатира отново, също привлече внимание. Руският президент все още не е смятан за уморен. И ако се окаже, че след 20 години държавна служба той се откаже от мястото си на върха на държавата, това ще бъде повратна точка.

Последицата би била остра борба за власт. Путин постави много от най-близките си сътрудници на върха на държавните корпорации (Роснефт, Газпром, Сбербанк) или в държавни служби. Те са обединени от това, че Путин и неговите довереници плячкосаха държавата и най-големите компании. Те неумолимо ще защитават това свое богатство.

Но хората зад Путин не образуват единен фронт: те имат различни бизнес интереси отвъд простото изсмукване на бюджета и суровините на страната. Преди всичко обаче някои искат да си гарантират, че държавния капитализъм, който се ръководи от частните интереси на кремълските любимци, ще бъде заменен. Други обаче виждат необходимостта от реална реформа. В икономически аспект Путин вкара страната си в задънена улица. Дали тя ще излезе от там, или жестоките властови битки ще парализират допълнително гигантската империя, е въпрос за милиони. И така - настават добри времена за кремълолозите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
fallback