IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния има шанс да положи основите на устойчив растеж, но се изправя пред рискове

Макар и слабо, мнозинството на коалицията в парламента трябва да е достатъчно, за да въведе така необходимите реформи и стратегия за фискална консолидация

21:00 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ioana Epure/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Тъй като над 90 процента от държавните разходи са постоянни разходи, като заплати и пенсии, тези стъпки са съществена предпоставка за устойчива фискална ситуация.

Подобренията по отношение на приходите също са закъснели - прословутото лошо събиране на данъци трябва да се подобри чрез дигитализация и реформа на данъчната администрация, оставяйки увеличенията на налозите за по-късен етап.

Доста смелото затягане на коланите може да даде възможност на Румъния да запази международния си авторитет и да избегне надвисналото понижаване на рейтинга от рейтинговите агенции. Досега те се въздържаха да понижат рейтинга на страната до ниво „боклук“ единствено заради предположението, че ново правителство ще предефинира финансите на страната.

Външният натиск обаче няма да се разсее напълно. Дори и при намалени разходи Европейската комисия изглежда възнамерява да възобнови процедурата за прекомерен дефицит срещу Румъния през пролетта. Това ще окаже натиск върху новата коалиция да изпълни своите мерки в началото на мандата си.

Брюксел може да предложи и морков освен тояга. Румъния е сред най-големите бенефициенти на новия седемгодишен бюджет на ЕС, допълнен от щедър фонд за възстановяване. Над една трета от 81-те милиарда евро, отпуснати на Румъния, ще бъдат заложени между 2021-23 г. под формата на безвъзмездни средства и евтини заеми, което ще бъде крайъгълният камък на усилията за възстановяване на новото правителство.

Щедрата финансова подкрепа обаче е само половината от решението. Румъния трябва драстично да подобри капацитета си, за да ускори възстановяването, да успокои Брюксел и да насърчи инвеститорите.

Въпреки че има основания за оптимизъм, има рискове пред перспективите. Освен продължаващата епидемиологична несигурност, успехът на административните реформи, предназначени да подобрят усвояването на средствата от ЕС, не е гарантиран. Бюрократичният ремонт е изпитателно предизвикателство за нова коалиция, а силната PSD в опозиция ще бъде креативна при намирането на начини да блокира трансформацията.

Недостатъчното усвояване на средства от ЕС ще доведе до сериозно увреждане на фискалната позиция на Румъния, а няма останало пространство за маневриране, за да се избегне понижаване на рейтинга. Това би увеличило напрежението в коалицията.

Румъния е на исторически кръстопът с огромни възможности. С президента, управляваното от PNL правителство и много общини, идващи от един и същ политически лагер, интересите на изпълнителната и законодателната власт изглежда най-накрая са съгласувани.

Макар и слабо, мнозинството на коалицията в парламента трябва да е достатъчно, за да въведе така необходимите реформи и цялостна стратегия за фискална консолидация, за да насочи страната към дългосрочен път на растеж. Познатите рискове хвърлят дългата си сянка върху тази перспектива и първите шест месеца на новата администрация трябва да решат дали постпандемичната Румъния ще бъде успешна. Дотогава остава само предпазливият оптимизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още