fallback

Путин вече няма пречка да остане доживотен президент, стига да спечели изборите

Държавният глава на Русия е подписал закона, който му позволява да се кандидатира за още два мандата

20:00 | 05.04.21 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал закон, който му позволява да се кандидатира за още два мандата в Кремъл, след като настоящият му мандат приключи през 2024 г., вижда се от документ, публикуван на правителствения сайт в понеделник.

Законодателството, което може да проправи пътя на Путин да остане на власт до 2036 г., ако той реши да го направи и спечели преизбирането, отразява радикалните промени в Конституцията на Руската федерация, внесени през миналата година, предава Ройтерс.

Руският лидер е на власт вече повече от 2 десетилетия. Той стана президент през 2000 г. и се оттегли  в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен. След него президент стана Дмитрий Медведев. По време на управлението си Медведев подписа законодателство, удължаващо мандата до шест години, започвайки със следващия президент. След четири години като премиер Путин отново бе избран за президент през 2012 г. и преизбран през 2018 г.

Путин предложи промяната миналата година като част от конституционните реформи, които руснаците подкрепиха с гласуване през юли. Депутатите одобриха новия законопроект миналия месец.

Законодателството ще позволи на Путин да се кандидатира отново на президентски избори след изтичането на настоящия му и втори пореден мандат през 2024 г.

Противниците на Кремъл критикуват законодателството, което му позволява да остане на практика доживотен президент на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 12.09.22 г.
fallback