IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Русия позволи на Путин да се кандидатира за още 2 мандата

Законодателството на страната е приведено в съответствие с новите разпоредби на Конституцията, които дават възможност президентът да остане на власт до 2036 г.

15:50 | 24.03.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Парламентът на Русия прие днес закон, който дава на Владимир Путин правото да се кандидатира за още два президентски мандата. Това му предоставя възможност потенциално да остане държавен глава до 2036 г., предаде Франс прес.

Нормативният акт има за цел да приведе "избирателното законодателство в съответствие с новите разпоредби на Конституцията", пише на сайта на горната камара на руския парламент - Съвета на Федерацията. Той бе приет вследствие на конституционния референдум от лятото на миналата година, пише БТА.

Противоречивите законови промени позволяват на 68-годишния руски президент да остане на власт, след като на теория би трябвало да се оттегли в края на настоящия си мандат през 2024 г.

Винаги ще съществува ограничението от два последователни мандата, но "това ограничение не важи за онези, които са заемали поста на държавен глава преди влизането в сила на промените в конституцията", пише в текста на закона, който на практика занулява мандатите на Владимир Путин.

Станал президент през 2000 г., Путин се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен, а мястото му зае премиерът Дмитрий Медведев. След четири години като премиер Путин отново бе преизбран за президент през 2012 г., припомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Жив ли ще е до тогава? Тая година ще е на 69, тогава ще е на 84, а както я е подкарал и с тоя ботокс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
що , ти мислиш че зануляването касае само руснаците ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
До 2036 съвсем ще ги занули володята.Разбира се, дали ще остане до 2036 година зависи от народа на Русия, но не съм оптимист.Имат някакъв ужасен мазохистичен ген в днк-то си тия хора,вероятно се дължи на многовековната традиция в Русия, още от времето на Иван Грозни и опричнишите му, властите целенасочено да изтребват народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Браво на Путин. Ще пребори Меркел. Може да се опита да подобри рекорда и на Английската Кралица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още