IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: Русия твърдо ще защитава националните си интереси

Над 12 000 души и 190 военни машини и системи участваха в традиционния парад по повод края на Втората световна война

12:44 | 09.05.21 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия ще продължи "твърдо" да защитава националните си интереси, заяви днес президентът Владимир Путин при отбелязването на края на Втората световна война, съобщава БТА, позовавайки се на информация на Франс прес.

Русия брани неуморно международното право. В същото време ние ще защитаваме твърдо нашите национални интереси и ще гарантираме сигурността на нашия народ, каза той пред стотици военни в парадни униформи, строени на Червения площад.

"Надеждната гаранция за това са доблестните въоръжени сили на Русия, наследници на войниците на победата", каза още Путин, цитиран от ТАСС. "И, разбира се, нашата съвместна работа за развитието на страната, за благополучието на руските семейства", допълни руският президент.

Той напомни, че във всяка семейство свято се пази паметта за хората, които са отвоювали победата. Ние винаги ще се гордеем с техния подвиг, подчерта Путин.

"Слава на народа победител! Честит празник! Честит Ден на Великата победа! Ура!". С тези думи президентът завърши речта си. Военните части на Червения площад му отговориха с гръмогласно трикратно "ура". След това започва представителната част на парада по случай Деня на победата над нацистка Германия.

Над 12 000 души и 190 военни машини и системи участваха в парада след речта на Путин в присъствието на официални лица и ветерани за традиционния парад, отбелязващ победата над нацистите през втората световна война, допълва Франс прес.

Тържествата по случай 9 май в Русия с военни паради в главните градове на страната са момент на патриотично единение в памет на близо 20-те милиона съветски граждани, изгубили живота си във военния конфликт. Според института за проучване на обществото мнение ВЦИОМ за 69 на сто от руснаците това е най-големият празник през годината, посочва още АФП.

Владимир Путин, който е над 20 години във властта, превърна 9 май в център на политическата си мощ, възхвалявайки саможертвата на съветските граждани и редовно обвинявайки западните си противници в исторически антируски "реваншизъм", като се опитват да омаловажат ролята на СССР в разгрома на Адолф Хитлер, посочва Франс прес.

"Съветския народ спази свещената си клетва, защити родината и освободи европейските страни от кафявата чума", заяви днес руският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 8
korn
преди 2 години
Не съм сигурен че, Хитлер щеше да успее да им подреди държавата. Меркел и Путин много години работиха заедно, за да развият руската икономика за да не е зависима от суровините и да подредят държавата. Не постигнаха добри резултати. Понякога колкото и да е добър управника, ако народа не става, трудна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
не съветвам никого да опитва дали и руската е непобедима ... ше има нов парад на победата в друга европейска / или американска...:)))/ столица ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Самата истина - непобедимата съветска армия! руската армия не е съветската!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Е хахи, не съм сляп и аз виждам. Но виждам също, че примерно в САЩ се заселват само християни, а в Европа мюсюлмани и християни. Европа успява да асимилира нежеланите(колкото и да съм толерантен) даже и от мен мюcлита. Виждаш. че прибрахме доста остатъци от Ислямската държава, поизбухнаха и се раствориха. Да, Франция поради национализма си е имала и ще има проблеми с мюcлитaта, но те се преодолими. Съвсем друга картина е в рашата. В москва на празничните молитви за байрямите се затварят толкова площади и улици, че имаш чувството че си в Мека. Никъде в Европа това не се случва. В емирата(руските мюсюлмански републики) всеки ден има убити "терористи". Първо убиват, след това търсят доказателства, а често и няма такива. По-лесно е, а и не се търси отговорност. Напоследък *** са се изхитрили и им плащат данък(субсидират им 90% от бюджетите), но и това не помага. И да драскаме и да не драскаме, истината ще изплува след путин. Не казвам че е трагична, но е безкрайно неприятна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
Вечна слава на непобедимата Съветска армия !!! Троловете да викат "ура" , че покрай Русия има хляб и за тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Hahoto2
преди 2 години
Е стоенчо, ненужно злобно... Че щатите не се ли пълнят с църнилки и латиноси? Островитяните с индийци и пакистанци? Франките с алжирци, германците със всякакви ***, ние с братя ромалеско? Това е криза на бялата раса. Па и да живеят с 10-15 години по-малко, Европа е също със застаряващо население и дебита и става за сметка на идващите *** братя от близко и далеч. Това виждам язи от балкона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
ти сега като прислужваш на кутев и решетников добре ли ти е ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Ако Хитлер бе успял, просто щеше да им подреди държавата. Така че дали трябва да са благодарни на САЩ е спорно. Наистина без тяхната щомощ нямаше да "победят", но така си останаха във феодализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
korn
преди 2 години
Путин можеше да изкаже благодарност на САЩ и Великобритания, съюзници на Русия по време на войната. Без тяхна помощ германците щяха да ги смачкат. Също така трябваше да благодари на САЩ без които Русия нямаше да окупира източна Европа след войната. Ако не бяха САЩ нямаше да има и СССР. Също така е странно да празнуваш победа над нацизма, при положение че днес самия ти си идол на нацистите по света и защитаваш тяхните идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
fon
преди 2 години
Втората световна война започва, когато Германия и СССР нападат Полша през 1939г. Германия напада Полша на 1 септември, а СССР напада Полша на 17 септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още