fallback

Беларус потвърди ареста на Роман Протасевич

Опозиционният журналист се появи във видео, в което казва, че сътрудничи на държавното разследване и призна, че стои зад социални вълнени

23:02 | 24.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател

Беларуските власти потвърдиха днес ареста на Роман Протасевич - ден след като принудиха пътнически самолет, на чийто борд е бил опозиционният журналист, да кацне в страната, съобщава БТА.

Протасевич е в предварителния арест към затвор в центъра на столицата Минск, съобщи тази вечер говорителка на министерството на вътрешните работи. Тя уточни, че затворническата администрация не е подавала оплаквания за здравословното състояние на журналиста. Говорителката отхвърли като фалшива информация твърденията на майката на Протасевич пред беларуски опозиционни медии, че синът й е настанен в болница в Минск заради проблеми със сърцето. 

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани вчера в Беларус, след като властите принудиха насила пътнически самолет на ирландската авиокомпания  Ryanair, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.

Самият Протасевич се появи на видеозапис, показан тази вечер по беларуската държавна телевизия. Опозиционният журналист каза, че сътрудничи на държавното разследване, и призна, че стои зад социални вълнения.

Вчера България определи като "абсолютно неприемливо и изключително тревожно" принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс. 

На борда не е имало български гражданин, съобщиха днес от Министерството на външните работи. „В отговор на отправената от посолството ни във Варшава молба към компетентните дирекции на Министерството на външните работи на Литва за предоставяне на информация днес началникът на сектор „Южен Кавказ и Централна Азия“ в отдел „Политика за източно съседство“ на МВнР на Литва е информирал по телефона консула ни във Варшава, че на борда на самолета не е имало български граждани“, се казва в съобщението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
fallback