IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България осъди отклоняването на самолет на Ryanair и принудително кацане в Минск

На борда е пътувал журналистът Роман Протасевич, обвинен за организиране на масови безредици, и арестуван след кацането на самолета

23:36 | 23.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България определя като "абсолютно неприемливо и изключително тревожно" принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс, пише в съобщение Министерството на външните работи (МВнР).

На борда на самолета е бил беларуският журналист Роман Протасевич, обвинен в родината си за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза, след като отразява протестите в Беларус в канала Nextra Live в Instagram. 

След принудителното кацане в Минск, самолетът е продължил по маршрута си и вече се е приземил успешно във Вилнюс, но вече без беларуския журналист на борда, посочват още от МВнР. 

Сред пасажерите има и един български гражданин.

Принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми, категорични са от външно министерство и призовават за незабавно разрешение Роман Протасевич да продължи пътуването си до Вилнюс.

Европейските лидери ще обсъдят случилото се по време на Европейския съвет в понеделник (24 май), пише председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в комюнике до пресата. "Инцидентът няма да остане без последствия", допълва още той.

Мишел призовава за незабавното освобождаване на журналиста и спазването на правата му. 

Сред темите, които ще обсъдят лидерите на страните от ЕС, са още отношенията с Русия, връзките с Великобритания и ситуацията в Близкия изток. 

Коронакризата навлиза в нова фаза, след като процесът на ваксинация се ускори в Европа, пише още Шарл Мишел до европейските лидери. "Подготвяме се за отваряне преди лятото", посочва още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
аз мисля че България треа се фокусира върху Станбулската Конвенция и правата на маннгассарите и гейтацитее както и е зададено от Козяка, не да си вре носа къде не и е работа и да подкрепя цветни революции ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Evo_Morales_grounding_incidentАсандж?С техните камъни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още