fallback

Чехия ще поиска големи промени в "зелената сделка" на ЕС

Прага не е съгласна с идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене, която ще засегне сериозно зависимата ѝ от автомобилопроизводството икономика

16:33 | 22.09.21 г. 6

Чехия ще поиска големи промени в плана на Европейския съюз за намаляване на въглеродните емисии, тъй като настоящото предложение ще навреди на ключовата автомобилна индустрия, коментира премиерът на страната Андрей Бабиш.

Предложената забрана за двигатели с вътрешно горене до 2035 г. е „глупост“ и лидерите на страните членки ще имат труден дебат по пакета за климата, посочва Бабиш в онлайн дебат с лидерите на опозицията преди изборите, които ще се проведат през следващия месец.

„Убеден съм, че трябва да се промени значително“, коментира той. „Това унищожава производителите на автомобили и ние сме против това предложение. Следващото правителство ще трябва да се справи с това, защото не можем да диктуваме на хората какви автомобили трябва да купуват“, казва още премиерът на Чехия.

Предложението за забрана на автомобили с двигатели с вътрешно горене през следващото десетилетие е част от амбициозния план за климата, който ЕС прие през юни, за да трансформира своята икономика. Сега се очакват години на тежки преговори преди страните членки на блока да превърнат плана в реалност.

Борбата за електрическите превозни средства се превърна в притеснение за Чехия, където автомобилното производство съставлява повече от една четвърт от промишленото производство и дава работа на почти 700 хил. души пряко и косвено.

Не за първи път Бабиш, медиен, селскостопански и химически магнат, изразява загриженост относно целите на ЕС за намаляване на въглерода.

Той твърди, че това ще застраши конкурентоспособността на силно индустриализираната и силно използваща въглища икономика на Чехия, като обеща да направи въпроса с автомобилната индустрия приоритет, след като поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2022 г.

Партията ANO на Бабиш постави въпроса в центъра на кампанията си преди изборите в началото на октомври. ANO води в социологическите проучвания, като се възстанови след спадането на популярността на Бабиш и партията му заради коронакризата и високата смъртност в страната.

Чешкият премиер казва също, че въглеродните кредити трябва да имат фиксирани цени и не трябва да се търгуват като стока на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 10.09.22 г.
fallback