fallback

Очаквано правителството на Румъния беше свалено с вот на недоверие от парламента

Премиерът Флорин Къцу може и да продължи да управлява страната, но като ръководи временно правителство

16:32 | 05.10.21 г.

Премиерът на Румъния Флорин Къцу и неговото правителство бяха свалени с вот на недоверие. Това засилва политическото напрежение, което вече срина стойността на националната валута до рекордно ниско ниво, пише Bloomberg.

Съперници и бивши съюзници обединиха усилията си във вторник в парламента, за да свалят Къцу, който издържа на власт по-малко от година, но се размина с основния си коалиционен партньор.

Така Румъния сега ще търси десетия си премиер на фона на ескалация на Covid-19 кризата и най-бързото увеличаване на случаите от началото на пандемията.

На косъм виси и кредитният рейтинг на страната с инвестиционен клас.

Инвеститорите принципно са свикнали с това премиери да идват и да си отиват, но този път те са по-нервни. Министерството на финансите отхвърли всички оферти на търг за местен дълг в понеделник на фона на ниското търсене.

Президентът Клаус Йоханис сега ще трябва да номинира заместник на Къцу, който е бивш инвестиционен банкер. Има няколко възможни сценария.

Един от тях предвижда Йоханис да предложи друг премиер от управляващата Либерална партия. След това кандидатът трябва да се стреми да изгради подкрепа сред мнозинството в парламента, за да избегне предсрочни избори.

Може да бъде сформирано и правителство на националното единство, водено от политик или независим, макар че най-големите две опозиционни партии са в противоположните краища на политическия спектър.

Възможно е и технократско правителство да поеме властта. Това вече се случи в периода 2015-2017 г.

Йоханис може и да реши да сформира временно правителство, ръководено от Къцу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 10.09.22 г.
fallback