IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Румъния няма да свърши с вота на недоверие

Броени часове живот остават на либералното правителство на румънския премиер Флорин Къцу, сочи парламентарната аритметика

12:43 | 05.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Флорин Къцу. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Премиерът Флорин Къцу. Снимка: Bloomberg LP

Броени часове живот остават на либералното правителство на румънския премиер Флорин Къцу, съобщава БТА. Това поне сочи парламентарната аритметика, след като партиите, които обявиха, че ще гласуват за свалянето му днес, събират 280 гласа при необходими минимум 234 за успех на вота на недоверие.

Означава ли това обаче край на политическата криза и начало на ново, по-стабилно управление в Букурещ? Съществуват няколко сценария, които към момента не очертават лесен изход от създалата се ситуация.

Най-голямата опозиционна сила - Социалдемократическата партия (СДП), е озаглавила вота си на недоверие "Стоп на бедността, поскъпванията и закононарушителите. Долу кабинета на Къцу!".

Социалдемократите обвиняват правителството, че е докарало Румъния "до бедност", а усвояването на европейските фондове "е ударило дъното".

"Всеки румънец е обеднял с 560 евро след мерките, които унищожиха покупателната способност. В условия на взрив на цените и галопираща инфлация правителството не намери друго решение, освен да замрази пенсии, помощи и заплати. Официалната статистика сочи, че покупателната способност е намаляла с над 12 процента. (...). Публичният дълг нараства с 1700 евро в секунда, а всеки румънец ще е задлъжнял до края на годината с 2300 евро", се казва в текста на вота на недоверие, подписан от 157 социалдемократи.

Към тях се присъединиха 43-те народни представители на националистическата формация Алианс за единство на румънците (АЕР) и 80-те народни представители от прогресивната партия Съюз за спасение на Румъния-Партия на свободата, единството и солидарността (ССР-ПЛЮС), която напусна управляващата коалиция в началото на месеца. Тези две формации също внесоха вот на недоверие срещу правителството на Флорин Къцу, но заради обжалване на процедурата в Конституционния съд, инициативата на социалдемократите първа стигна до пленарна зала.

"Имаме в парламента едни безотговорни партии, които искат да хвърлят страната в хаос", коментира вчера премиерът Флорин Къцу, който тъкмо затвърди позициите си в Национално-либералната партия (НЛП) на конгрес в края на септември, на който бе избран за лидер на мястото на Лудовик Орбан. "Ако вотът на недоверие мине, всички сценарии са на масата. Ще видим тази нова коалиция дали има план. Надявам се, че не искат само да свалят правителството и след това да гледат как страната потъва в хаос. Ще видим какво предложение ще дойде от това ново мнозинство", коментира Къцу.

Той за пореден път критикува доскорошния коалиционен партньор ССР-ПЛЮС, че дава легитимност на националистическата партия АЕР. Освен това заяви, че "вече няма за какво да разговаря със ССР-ПЛЮС" след участието им в днешния вот на недоверие.

Управляващите либерали заявиха, че ще участват в днешното парламентарно заседание, но няма да гласуват. Коалиционният партньор Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) обяви, че ще гласува против. Групата на националните малцинства, която се състои от 18 депутати, вероятно няма да гласува вота, каквато е традицията на групата. Има и четирима независими депутати, които "ще гласуват по съвест".

Въпреки че вотът е таен, социалдемократите, реформаторите от ССР-ПЛЮС и националистите от АЕР обявиха, че ще гласуват явно, за да не оставят никакви съмнения относно позициите си. Възможно е подкрепа за вота на недоверие да дойде и от лагера на бившия лидер на либералите Лудовик Орбан, който на конгреса на НЛП наброяваше около 50 души. Самият Орбан заяви вчера, че няма да гласува срещу правителство на своята партия, но не изключи вариант да създаде нова политическа формация, която да продължи "миналото на НЛП", тъй като "тези, които днес ръководят партията, нямат нищо общо с НЛП". Орбан, който е опитен политик, коментира, че за първи път са налице политически условия, които да доведат до предсрочни избори.

Ако вотът на недоверие не успее, правителството на Флорин Къцу продължава напред с пълни правомощия. Премиерът обаче ще трябва да се яви най-късно следващата седмица пред парламента с нови предложения за министри, след като партията ССР-ПЛЮС изтегли своите представители от кабинета. Това гласуване обаче не може да доведе до падане на правителството, тъй като касае само новите предложения за министри. Но и над евентуално второ правителство на Къцу е надвиснала заплаха от вот на недоверие, който националистите от АЕР и ССР-ПЛЮС внесоха на 3 септември и който все още чака насрочване на дата за обсъждане и гласуване.

При успех на днешния вот, което към момента изглежда много по-вероятно, президентът Клаус Йоханис ще трябва да посочи министър-председател след консултации с партията, която разполага с абсолютно мнозинство в парламента, или ако няма такова мнозинство - с партиите, които са представени в парламента.

Либералите продължават да подкрепят своя нов лидер Флорин Къцу за този пост. Реформаторите от ССР-ПЛЮС пък поставят като най-важно условие за евентуалното си връщане в коалицията именно отстраняването на Къцу от кормилото на държавата. Социалдемократите искат предсрочни избори.

Националистите от АЕР искат правителство на националното единство. Освен това те обвиниха НЛП в натиск и шантаж с цел да не гласуват вота на недоверие и обявиха, че са внесли наказателни жалби в Националната дирекция за борба с корупцията за опити за подкупване на народни представители.

Демократичният съюз на унгарците в Румъния е на мнение, че доскоро действалата коалиция е най-подходящата, която да изведе страната от кризата.

Румънската конституция предвижда при отхвърляне на две последователни предложения за министър-председател в срок от 60 дни, президентът да може да разпусне парламента и да свика предсрочни парламентарни избори. До момента такива не са произвеждани в Румъния. При така раздалечените политически позиции на парламентарно представените партии този вариант се очертава като най-логичния. Вътрешните разногласия обаче в двете най-големи партии - НЛП и СДП, могат да доведат и до оформяне на нови политически съюзи, които да поднесат поредната изненада на политическата сцена в Румъния.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още