fallback

Путин: Въпросът ще нападнем ли Украйна е провокативен

Разширяването на НАТО на изток е заплаха за сигурността на Русия, смята руският президент

22:00 | 08.12.21 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Това е провокативен въпрос". Така руският президент Владимир Путин отговори на директния въпрос дали Москва се готви за инвазия в Украйна или не, отправен по време на пресконференция след срещата с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, пише ТАСС.

Путин отбеляза, че разширяването на НАТО на изток, включително и влизането на Украйна в алианса е от изключително значение за безопасността на Русия в средносрочен и в стратегически план. Той потвърди, че темата е била дискутирана по време на видеоконферентната среща, която проведе снощи с американския президент Джо Байдън, определяйки разговора като "много открит и конструктивен".

"Не може да не ни притеснява влизането на Украйна в НАТО, защото след това без съмнение следва обмен на военни контингенти, бази и оръжия, които ни заплашват", категоричен е руският президент, припомняйки разположения противоракетен щит в Полша и Румъния.

Политиката на Русия е миролюбива и е в правото си да обезпечи своята безопасност в средносрочен и дългосрочен план, обясни още Путин.

"Разбира се, всяка страна има право да избере своя начин да обезпечи безопасността, но това не трябва да бъде правено по такъв начин, че да нарушава интересите на другите страни и да застрашава безопасността на други страни", обясни руският президент в коментар за разширението на НАТО на изток.

По време на срещата си Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са обсъждали въпросите по доставките на природен газ, туризма и инвестициите. Двамата са изготвили план за действие, който да доведе повече руски туристи в Гърция, коментира гръцкият премиер по време на пресконференцията.

Колкото до природния газ, който Гърция получава от Русия, Мицотакис призова нестабилните пазарни условия да не бъдат отразени върху съществуващото споразумение за доставка на суровината.

Гърция е най-големият пазар на "Газпром" на Балканите с 3,1 млрд. куб. метра доставен газ през 2020 година. По данни на газовия гигант, публикувани преди ден, доставките за тази година вече надхвърлят 3 млрд. куб. метра и се очаква да доситгнат рекордно ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
fallback