IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън предупреди Путин за икономически санкции при навлизане в Украйна

При такъв сценарий САЩ настояват дори за спиране на дейността на газопровода "Северен поток 2"

09:50 | 08.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Двамата лидери по време на разговора си. <em>Снимка: EPA/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT</em></p>

Двамата лидери по време на разговора си. Снимка: EPA/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския си колега Владимир Путин за потенциални огромни щети за руската икономика в случай на нахлуване в съседна Украйна. Това съобщи Белият дом след двучасовия видеоразговор между двамата държавни глави.

Байдън ясно заяви, че „САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“, се казва в цитирано от Ройтерс изявление на Белия дом. Байдън е разговарял от Вашингтон, а Путин участва в разговора от курорта Сочи на Черно море.

След разговорите си с Путин Байдън искаше да се консултира с подаващия днес окончателно оставка германски канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, британския министър-председател Борис Джонсън и италианския министър-председател Марио Драги. По време на разговорите предишния ден съюзниците вече се бяха договорили да „останат в тесен контакт, за да разработят координиран и всеобхватен подход в отговор на военното струпване на Русия по границите на Украйна“.

Наред с други неща, САЩ обмислят да откъснат Русия от международната платежна система Swift в случай на военна намеса. Според медийни спекулации САЩ може да затруднят инвеститорите да инвестират в руски държавни облигации на вторичния пазар.

Вече завършеният газопровод „Северен поток 2" също ще бъде изложен на риск. „В такъв случай „Северен поток 2" вече няма да бъде политически осъществим в обозримо бъдеще", казва Даниела Шварцер, директор за Европа и Евразия за фондация "Отворено общество". Според Bloomberg САЩ настояват за спиране на дейността на газопровода в случай на война в Украйна.

Като „полезна“ определи видеоконферентната среща между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин съветникът по вътрешна сигурност на САЩ Джак Съливан.

На брифинг в Белия дом Съливан заяви, че Байдън е дал да се разбере, че дипломацията трябва да се използва за намаляване на напрежението около Украйна

Съливан поясни, че за САЩ въпросът за бъдещето на „Северен поток 2“ в случай на руско нахлуване в Украйна е от изключителен приоритет.

„Факт е, че гориво в момента не тече по тръбопровода „Северен поток 2“, което означава, че не е действащ. Това от своя страна означава, че не е лостов механизъм за Путин. Всъщност това го превръща в лостов механизъм за Запада, защото ако Владимир Путин иска да види гориво, което да тече по този тръбопровод, няма да иска да рискува да нападне Украйна“, посочи съветникът на по вътрешна сигурност на САЩ.

Руската гледна точка за разговора

Руският президент е запознал Джо Байдън с руските „червени линии“, а именно по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и разполагането на настъпателни оръжия на територията на граничещите с Русия държави. Това съобщи президентският съветник Юрий Ушаков след вчерашния разговор между лидерите на двете най-големи ядрени държави.

Путин е разкритикувал отказа на властите в Киев да изпълнят Минските споразумения и постигнатите в рамките на нормандския формат договорености.

От своя страна Джо Байдън е изразил загриженост от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна. Той е предупредил, че Съединените щати подготвят мащабни икономически, финансови и политически санкции в случай на продължаваща ескалация около Украйна.

В отговор Путин е заявил, че Москва се нуждае от юридически гаранции за сигурността си, а Байдън е обещал да обсъди въпроса със съюзниците на Съединените щати.

В отговор на въпрос дали Русия планира след разговорите на 7 декември да изтегли военните си части от границата с Украйна, Ушаков изразява искрено недоумение: „Къде трябва да изтеглим нашите войски, те се намират на руска територия". „Руските войски се намират на своя територия и никого не застрашават, това каза и президентът на Руската федерация“, изтъкна той.

Двамата президенти са засегнали темата с взаимните ограничения в работата на дипломатическите мисии и са констатирали неудовлетворителното състояние на двустранните отношения.

Станало е дума и за сътрудничеството в сферата на киберсигурността и за иранската ядрена програма.

Разговорът не доведе до пробив, но двамата лидери демонстрираха нагласа за съвместна работа и диалог, пояснява още Юрий Ушаков.

Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Да плашиш със санкции санкционирания?Когото си назовал преди това 'убиец'?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Точно преди няколко дни, ако не и вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Трррол, щатският кораб не подви ли опашка, когато руснаците откриха стрелба около него?! Оо, да, това по БиТиВи няма да го дадат. И по другата колониална телевизия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
дядя ти вова се изпонаааака от един натовски кораб в черно море ... говорители , външни министри и готвачи се изпонапредвариха да се изпонадприказват по темата ... па като инсталират румънци и поляци пейтриът системи съвсем ще се изпонапенявът ... само гледай тукашните русoфилистици колко ще се разметат по баламатума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
igochev
преди 2 години
САЩ от няколко десетилетия не слушат никого, за нищо;превърнали са т.нар. си съюзници във васали и това го знае почти целия свят;явно е че в рамките на тук изложения 'разговор', джо както винаги се е отдал на безропотно проветряване на устата си в 'зададената' посока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
igochev
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=MiD38Pn59tM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Това с предупрежденията за инвазии е винаги печеливша стратегия и прекрасен метод, отвличащ вниманието от по-важните теми на деня - например инфлацията, която ще е по-страшна дори от атаката над Украина. В крайна сметка като не се случи инвазия печелиш дивиденти от "Ама те не нападнаха, щото ний сме фактор и те щат-нещат ни слушат!". Ако случайно пък вземат че нападнат - "Ето ний предупредихме ли ви какви са гадни - другия път да ни слушате какво говорим!" :D Само дето дядя Вова не им се връзва на повърхностните изказвания, а играе игра на изтощаване, която е на път да спечели. Поживем - увидим дето се вика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още