IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън предупреди Путин за икономически санкции при навлизане в Украйна

При такъв сценарий САЩ настояват дори за спиране на дейността на газопровода "Северен поток 2"

09:50 | 08.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Двамата лидери по време на разговора си. <em>Снимка: EPA/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT</em></p>

Двамата лидери по време на разговора си. Снимка: EPA/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Напрежението до Украйна се покачва

Западът обаче няма военна опция в Украйна. Нито САЩ, нито европейците са готови да бъдат въвлечени във война с Русия там. След провала в Афганистан Байдън не иска да въвлича страната си в нова война. Въпреки това САЩ доставят оръжия; наред с друго, те са оборудвали украинските въоръжени сили с противотанкови ракети.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в нарушаване на споразуменията от Минското споразумение. В основата на конфликта е страхът на Русия, че Украйна рано или късно може да стане член на НАТО.

Въпреки че САЩ не подкрепят активно подобно искане, те настояват, че само самата Украйна може да реши дали да се присъедини към западния отбранителен съюз.

„Президентът Байдън потвърди подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и призова за деескалация и връщане към дипломацията", заяви Белият дом. Путин анексира Крим през 2014 г. и оттогава подкрепя руски настроените сепаратисти в Източна Украйна.

Кандидатът за канцлер на Германия Олаф Шолц заяви преди срещата на върха, че трябва да е „много, много ясно“, че по-нататъшна заплаха за Украйна би била неприемлива, пише и Handelsblatt. A председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter: „Ще отговорим на всяка по-нататъшна агресия, като затегнем и разширим съществуващите санкции“.

Няколко часа преди срещата на върха Украйна обвини Русия, че е изпратила танкове и снайперисти на линията на съприкосновение между украинската армия и проруските бунтовници в Източна Украйна, за да провокира „ответен огън“ и по този начин да създаде претекст за евентуално руско нахлуване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не пожела да коментира обвинението, като накара журналистите да се обърнат към руското министерство на отбраната, което първоначално отказа да коментира темата.

Ако Владимир Путин е доказал нещо през дългото си управление, то е опортюнизъм - което обаче в неговия случай означава не толкова гъвкавост на политическите позиции, колкото стратегическа ориентация. Путин усеща възможности, които може да използва, за да засили властта на Русия. Такъв беше случаят през 2014 г. с нападението срещу Украйна, през 2015 г. с намесата в Сирия, а сега изглежда отново е така, коментира още германското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Да плашиш със санкции санкционирания?Когото си назовал преди това 'убиец'?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Точно преди няколко дни, ако не и вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Трррол, щатският кораб не подви ли опашка, когато руснаците откриха стрелба около него?! Оо, да, това по БиТиВи няма да го дадат. И по другата колониална телевизия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
дядя ти вова се изпонаааака от един натовски кораб в черно море ... говорители , външни министри и готвачи се изпонапредвариха да се изпонадприказват по темата ... па като инсталират румънци и поляци пейтриът системи съвсем ще се изпонапенявът ... само гледай тукашните русoфилистици колко ще се разметат по баламатума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
igochev
преди 2 години
САЩ от няколко десетилетия не слушат никого, за нищо;превърнали са т.нар. си съюзници във васали и това го знае почти целия свят;явно е че в рамките на тук изложения 'разговор', джо както винаги се е отдал на безропотно проветряване на устата си в 'зададената' посока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
igochev
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=MiD38Pn59tM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Това с предупрежденията за инвазии е винаги печеливша стратегия и прекрасен метод, отвличащ вниманието от по-важните теми на деня - например инфлацията, която ще е по-страшна дори от атаката над Украина. В крайна сметка като не се случи инвазия печелиш дивиденти от "Ама те не нападнаха, щото ний сме фактор и те щат-нещат ни слушат!". Ако случайно пък вземат че нападнат - "Ето ний предупредихме ли ви какви са гадни - другия път да ни слушате какво говорим!" :D Само дето дядя Вова не им се връзва на повърхностните изказвания, а играе игра на изтощаване, която е на път да спечели. Поживем - увидим дето се вика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още