fallback

Република Сръбска се готви за отделяне от Босна и Херцеговина

Депутатите са гласували необвързващо предложение по изтеглянето на автономната област от основните институции на обединената държава

15:25 | 11.12.21 г. 1

Депутатите в Република Сръбска са гласували започване на работа по изтеглянето на тяхната автономна Сръбска република от въоръжените сили, съдебната система и данъчната система на Босна и Херцеговина, предава Ройтерс.

Предложението е необвързващо и цели да проправи пътя за отделяне на Сръбската република, допълва информационната агенция.

Трите институции представляват ключови стълбове на съвместната сигурност, върховенството на закона и икономическата система в Босна и Херцеговина, която беше разделена на два автономни региона след войната от 1992-1995 г.

Гласуването в парламента на сръбския регион представлява необвързващо споразумение, което не достига до окончателно решение за напускане на институциите - ход, който би се нуждаел от подкрепата на горната камара на региона.

Сръбските опозиционни групи разкритикуваха предложенията като ранна кампания преди общите избори догодина и напуснаха сесията преди гласуването.

Ходът е силно изявление за намерение от страна на лидера на босненските сърби Милорад Додик, който отдавна се оплаква от държавни институции като съдебната власт и прокуратурата. Според него тези институции са създадени въз основа на решения на международни пратеници за мир и не са залегнали в конституцията на страната.

„Това е моментът за завоюване на свободата за Република Сръбска“, коментира Додик пред парламента. "Босна е експеримент... не вярвам, че може да оцелее, защото няма вътрешен капацитет да оцелее“, допълва той.

Неговата партия СНСД и нейните съюзници, които доминират в 83-местния областен парламент, подкрепят заключенията за оттегляне от институциите с 48 гласа.

В предложението се казва, че регионалното правителство трябва да изготви нови закони за военната, данъчната и съдебната система през следващите шест месеца, които да заменят държавните закони.

Конституцията на Босна беше адаптирана след войната чрез решения, наложени от пратеници, и споразумения от двата региона. Додик, който в момента служи като сръбски член на тристранното междуетническо председателство на Босна, иска да отмени всички реформи, направени след войната, и да върне конституцията от 1995 г., според която държавата е представена само от основни институции, а всички правомощия принадлежат на регионите.

Лидерите на опозицията предупреждават, че тези действия могат да доведат Сръбската република до нова война. „Мисля, че пътят, който сте избрали, е опасен за Република Сръбска и ние не можем да ви последваме“, коментира Мирко Шарович, ръководител на най-голямата опозиционна Сръбска демократична партия (СДС).

В съвместно изявление посолствата на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, както и делегацията на Европейския съюз ЕС, заявяват, че предложението на парламента е "допълнителна ескалационна стъпка".

„Членовете на управляващата коалиция в Република Сръбска трябва да са наясно, че продължаването на този задънен път на оспорване на Дейтънската рамка уврежда икономическите перспективи на субекта, заплашва стабилността на страната и целия регион и застрашава бъдещето на Босна с ЕС“, казват посланиците в изявлението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
fallback