fallback

Столтенберг: Русия е в криза, но все още представлява военна заплаха

Не виждаме заплаха срещу НАТО, а срещу Украйна, но страната ще има пълната ни подкрепа, заяви генералният секретар на организацията

14:28 | 17.12.21 г. 25

Русия може да се намира в икономически упадък, но все още представлява реална военна заплаха, особено в сферата на въоръжението и киберсигурността, смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Пред CNBC той припомни, че Москва притежава ядрени оръжия и инвестира в модернизиране на военната индустрия, включително и за производство на свръхзвукови ракети, както и за разполагане на ядрени оръжия в Европа.

"Трябва да обърнем сериозно внимание на това", каза още Столтенберг.

Той направи тези коментари в момент, в който напрежението между Русия и Запада се покачва заради разположените руски военни части по границата с Украйна. Украйна и Западът се опасяват, че Москва се готви за нова инвазия след едностранното анексиране на Крим през 2014 година.

"Не виждаме заплаха срещу НАТО, виждаме заплаха срещу Украйна", коментира Столтенберг и допълва, че страната е много ценен партньор, но "не е член на НАТО". Той обаче е категоричен, че страната ще има пълната подкрепа на алианса - политическа и практическа.

Генералният секретар на организацията призова още и за диалог с Русия - нещо, което руският президент Владимир Путин поиска след разговора си с американския президент Джо Байдън чрез видеоконферентна връзка в началото на месеца.

"Путин още не е решил дали да направи военна операция...Но ако бъде взето такова решение, всичко ще се случи за миг", опасява се външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Преди дни след срещата на руския президент и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис Путин заяви, че въпросът дали Русия се кани да нападне Украйна, е провокативен. Той обясни, че иска уверение от НАТО, че няма да има разширение на организацията на изток. В Москва виждат присъединяването на Украйна и още няколко гранични държави към НАТО като голяма заплаха за националната си сигурност.

По-рано днес и европейските лидери заявиха своята категорична подкрепа за Украйна и предупредиха Русия, че ще се присъединят към санкции, наложени от САЩ в случай на военна инвазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
fallback