fallback

Пламен Димитров: Гледайки към Украйна, Западът се отказа от Беларус

Няма да има никакво руско нападение над Украйна, твърди Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество

18:11 | 06.02.22 г. 21

Няма да има никакво руско нападение над Украйна. Фундаменталната причина е, че Русия няма много голям интерес от това, което би се случило от евентуално нападение в Украйна. Тази заплаха за нападение има по-голяма сила в момента, в който е надвиснала, отколкото реално нападение, което е доста често срещано явление в международната политика. Това мнение изказа Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Не е ясно какво може да постигне Русия от инвазия в Украйна. Тя няма да се върне в руската орбита в резултат на едно такова нахлуване. Точно обратното - ще се сплоти обществото на антируска основа“, поясни специалистът.

Той коментира и нуждата на Русия от завземане на нови територи, пояснявайки, че „това са безмислени неща". „Освен това при едно такова нападение Русия вече ще действа във враждебна среда", а и украинската армия вече е доста по-силна, отколкото беше през 2014 година и е сигурно, че ще окаже съпротива, обясни гостът.

Русия прати 30 000 войници в Беларус и на този факт не се обръща особено внимание, добави Димитров. „През цялото време се говори дали Украйна ще стане част от стратегическото пространство на Запада или Русия ще успее да си я върне, но по-незабележимо Беларус вече се превърна в част от военно-стратегическото пространство на Русия и виждаме, че Русия разполага там войски така, сякаш е на своя територия. Беларус също не е малка страна, а освен това по този начин Украйна се обкръжава и от север".

Според специалиста това, което иска да покаже Путин, е, че предвид факта, че Русия вече е станала по-силна във военно отношение в последните години, сега иска да преговаря със Запада и по-точно със САЩ. Важно е, че в момента САЩ имат лидер, който може да преговаря от името на Запада, защото Тръмп не можеше да направи това. Сега донякъде има ясен лидер на Западния свят, с който може да се преговаря.

Отговорът на САЩ според Димитров е бил не по-малко нахален от исканията на руснаците: „Може и да преговаряме, но първо руската армия да се изтегли от Крим, от Приднестровието в Молдова и от Абхазия и Южна Осетия в Грузия, което е ясно, че никога няма да се случи". Общо взето е ясно, че отговорът е "не".

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
fallback