IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Гледайки към Украйна, Западът се отказа от Беларус

Няма да има никакво руско нападение над Украйна, твърди Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество

18:11 | 06.02.22 г. 21
Пламен Димитров: Гледайки към Украйна, Западът се отказа от Беларус

Няма да има никакво руско нападение над Украйна. Фундаменталната причина е, че Русия няма много голям интерес от това, което би се случило от евентуално нападение в Украйна. Тази заплаха за нападение има по-голяма сила в момента, в който е надвиснала, отколкото реално нападение, което е доста често срещано явление в международната политика. Това мнение изказа Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Не е ясно какво може да постигне Русия от инвазия в Украйна. Тя няма да се върне в руската орбита в резултат на едно такова нахлуване. Точно обратното - ще се сплоти обществото на антируска основа“, поясни специалистът.

Той коментира и нуждата на Русия от завземане на нови територи, пояснявайки, че „това са безмислени неща". „Освен това при едно такова нападение Русия вече ще действа във враждебна среда", а и украинската армия вече е доста по-силна, отколкото беше през 2014 година и е сигурно, че ще окаже съпротива, обясни гостът.

Русия прати 30 000 войници в Беларус и на този факт не се обръща особено внимание, добави Димитров. „През цялото време се говори дали Украйна ще стане част от стратегическото пространство на Запада или Русия ще успее да си я върне, но по-незабележимо Беларус вече се превърна в част от военно-стратегическото пространство на Русия и виждаме, че Русия разполага там войски така, сякаш е на своя територия. Беларус също не е малка страна, а освен това по този начин Украйна се обкръжава и от север".

Според специалиста това, което иска да покаже Путин, е, че предвид факта, че Русия вече е станала по-силна във военно отношение в последните години, сега иска да преговаря със Запада и по-точно със САЩ. Важно е, че в момента САЩ имат лидер, който може да преговаря от името на Запада, защото Тръмп не можеше да направи това. Сега донякъде има ясен лидер на Западния свят, с който може да се преговаря.

Отговорът на САЩ според Димитров е бил не по-малко нахален от исканията на руснаците: „Може и да преговаряме, но първо руската армия да се изтегли от Крим, от Приднестровието в Молдова и от Абхазия и Южна Осетия в Грузия, което е ясно, че никога няма да се случи". Общо взето е ясно, че отговорът е "не".

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
така е, шарън стоун и мила йовович да основни играчи в капитулацията на ссср, хахахахаха! ... много често се объркваш, да не кажа, 4 от 5 пъти средно, като цяло си объркан човек! хахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Прав си, не беше в градинката, а в Роял Албърт Хол. Объркал съм се с Нелсън Мандела, за когото напълниха Хайд Парк. И тези, които го отпразнуваха, не беха хипита, а световните лидери, с които договори капитулацията... или поне техните пълномощници... ;) :lol: Виж само кой и как го отбележиха - даже Бил Клинтън беше там:https://***.bbc.com/news/av/entertainment-arts-12919088
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
следователно моето твърдение че Мази гАз лъже редовно е вярно! ... и аз съм го хващал многократно! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
На хартия нямало, а ти беше там и чу! ... хахахаха, пак ли те хванаха да ЛЪЖЕШ, аз ще го обясня с напредналата ти деменция и традиция във вашето семейство! Роял Албърт Хол за нашия коняр е градинка с хипита, и това се случи преди 11 години, така си го написал все едно беше вчера... а на 90годишнината беше поздравен от Кремъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
На хартия няма, затова Горбачов си празнува 80-тия юбилей в лондонска градинка сред хипита и позабравени шоузвезди, а не в Кремъл... но ако имаше и най-малка реална представа как функционираше властта в СССР и как се вземаха решения в Политбюро и останалите структури, особено в силовите ведомства, можеха и да ти се появят някои мисловни вибрации извън официалната версия... Но пък за кво ти е да си разстройваш мирогледа и да си затрудняваш храносмилането? Ето, виж го оня смарт под тебе как търси лесното и всичко му е ясно и му е ОК... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
Твърдението, че Рейгън, Тачър, Митеран и Кол са обещавали неразширение на НАТО на изток не отговаря на истината. Подобна идея е споделяна от Джеймс Бейкър пред Горбачов, но Буш - старши не я одобрява. Никой, никога и по никакъв повод не е давал подобно обещание, на който и да е съветски лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
обяснението е по лесно, яд те е че вече си никой... няма е партията да те гледа и сега носиш лъжи от къде ли не с тайната надежда онова врене да се върне... еми няма да се върне! Никой не е обещавал такива неща, лъжите ги носи в пенсионерския клуб на бкп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Ти нема-нема, па току кажеш на магарето "чуш!"... ;) :lol: Обяснявам си го с ембрионалната ти възраст към датата на тези събития с ангажиментите, както и с характерния за района ви квадратен интелект. Аз като свидетел в достатъчно зряла възраст на този период ще припомня, че към 1989 г. СССР имаше близо половинмилионен военен контингент в Германия, Чехословакия, Полша и Унгария и го изтегли абсолютно доброволно след доста преговори, договори и поети двустранни ангажименти. Верно, че Горбачов беше тъ пак и направи най-тъ пата сделка в световната история, но се съгласи да изтегли войските след уверения от Рейгън, Тачър, Митеран и Кол, че НАТО няма да се разширява на изток. Единственото изключение беше допуснато за бившата ГДР като част от обединена Германия. Верно, че глупакът с лекето на челото не поиска писмени гаранции, но на него му беше по-важно западните му колеги да го тупат по рамото и Раиса да е доволна, че вече е "първа дама" сред западния елит. Колкото до ядрените ракети на Украйна, те никога не са били нейни, а на СССР, а във всички международни договори и споразумения ясно е посочено, и то по настояване на целокупния Запад, че Руската федерация е юридически правоприемник на международните ангажименти на СССР, в това число и като страна по договорите за контрол над ядрените оръжия. Никой на запад, никога не би допуснал появата на още една ядрена държава в Европа, не ли пък такава като Украйна... Btw, Митеран и Тачър като глави на Франция и Великобритания бяха най-големите противници на обединението на Германия и поставиха тежки условия, за което също много не се шумоли, но Горбачов клекна пред Рейгън и Кол и предаде четата... Тва е неподправената истина, синко, а ти си мяцай тук на воля да си утилизираш работното време - пак си попаднал на работодател-комунист, хем зелен гиби... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Просия не си изпълни ангажимента да пази териториалната цялост на Украйна, заради което Украйна си предаде чдреното оръжие... я ми кажи, мазен глууупакс дали малкия късопишковец щеше да им се дръвчи ако имаха ядрено оръжие? Проси малкия мук, който ще бъде влачен зад някоя Лада когато падне от власт по стара руска традиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ми и двете "държави" са ги рисували на картата в Масква, а сега тази карта мноо им харесва в Лондон и Уошингтън ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още