IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Гледайки към Украйна, Западът се отказа от Беларус

Няма да има никакво руско нападение над Украйна, твърди Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество

18:11 | 06.02.22 г. 21
Пламен Димитров: Гледайки към Украйна, Западът се отказа от Беларус

Няма да има никакво руско нападение над Украйна. Фундаменталната причина е, че Русия няма много голям интерес от това, което би се случило от евентуално нападение в Украйна. Тази заплаха за нападение има по-голяма сила в момента, в който е надвиснала, отколкото реално нападение, което е доста често срещано явление в международната политика. Това мнение изказа Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Не е ясно какво може да постигне Русия от инвазия в Украйна. Тя няма да се върне в руската орбита в резултат на едно такова нахлуване. Точно обратното - ще се сплоти обществото на антируска основа“, поясни специалистът.

Той коментира и нуждата на Русия от завземане на нови територи, пояснявайки, че „това са безмислени неща". „Освен това при едно такова нападение Русия вече ще действа във враждебна среда", а и украинската армия вече е доста по-силна, отколкото беше през 2014 година и е сигурно, че ще окаже съпротива, обясни гостът.

Русия прати 30 000 войници в Беларус и на този факт не се обръща особено внимание, добави Димитров. „През цялото време се говори дали Украйна ще стане част от стратегическото пространство на Запада или Русия ще успее да си я върне, но по-незабележимо Беларус вече се превърна в част от военно-стратегическото пространство на Русия и виждаме, че Русия разполага там войски така, сякаш е на своя територия. Беларус също не е малка страна, а освен това по този начин Украйна се обкръжава и от север".

Според специалиста това, което иска да покаже Путин, е, че предвид факта, че Русия вече е станала по-силна във военно отношение в последните години, сега иска да преговаря със Запада и по-точно със САЩ. Важно е, че в момента САЩ имат лидер, който може да преговаря от името на Запада, защото Тръмп не можеше да направи това. Сега донякъде има ясен лидер на Западния свят, с който може да се преговаря.

Отговорът на САЩ според Димитров е бил не по-малко нахален от исканията на руснаците: „Може и да преговаряме, но първо руската армия да се изтегли от Крим, от Приднестровието в Молдова и от Абхазия и Южна Осетия в Грузия, което е ясно, че никога няма да се случи". Общо взето е ясно, че отговорът е "не".

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Щом казваш: Просия, би ли ми отговорил на няколко прости въпроса: 1. Русия ли проси оръжие от целия свят, ама безплатно? 2. Русия ли същевременно проси от "врагът" да не спира транзита на газ? 3. За Русия ли се оказа съвсем наскоро, че внася половината си елда (една от основните хранителни стоки там) от "врагът"? 4. Русия ли хем се зъби на ЕС, хем му се моли да не спира транзита на газ, че и да доставя повече от договореното, хем евтино? 5. Русия ли има 30 ГБ външен дълг? 6. Русия ли има 1 ГБ търговски дефицит със света? - Не ми отговаряй на мене, отговори си на себе си. За да се убедиш сам, че русофобът, е най-тпото, жaлко и сбъpкано същество на света. Русофобщината е БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ, със симптоми: тотална некомпетентност и непреодолим когнитивен дисонанс. Русофобът е просто неспособен да възприема реалността адекватно. Не ви мразя. ЖАЛ ми е за вас, включително и за същества като ватенката. Явно омразата към Русия е единствения смисъл, който намирате в злощастното си съществуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
тоест казваш че макетата не са българи... ама що толкова заобиколно, кажи си го директно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Което ми напомни една картинка,шарж,наскоро я видях-събрани Путьоний и обкръжението му и обсъждат целите за руските ядрени ракети.Махнете Лондон вика единия, дъщерята там.Махнете Париж вика другия, синовете там.Махнете Ню Йорк вика третия, жена ми там с внучката... и т.н и т.н..По едно време единия вика хм ми то май останахме без цели бе..Ми май в Магаданск и Воронеж нямаме роднини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
А, те опитаха у в Белорусия да спретнат едно берзо превратче, ама нещо не стана. Сега им остава само да плачат, че Лукашенко бил нелегитимен... А байдън е легитимен, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Още един анализатор на хранилка при руснаците. Важно било че Русия разположила войски в Беларус? На никой не му дреме за Беларус на Запад. Важното е че, Русия не тръгна на пълномащбна война в Украйна и в крайна сметка загуби Украйна завинаги. Украинците отсега нататък никога няма да украинските момчета които Русия изби. Путин е най некадърния президент в руската история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 2 години
Много ми хареса приказката, която чух след анексирането на Крим: С Украйна Русия получи своята Македония. Ако това не е ирония на съдбата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
Трудно - общото между много от русофилите, е че не искат да живеят в Русия. Някои от тях дори не са ходили в европейската й част. Виж, русанаците обаче обичат да пътуват и живеят извън Русия. И дано дано няма война, защото сметката ще я платят невинните от двете страни. Абсурдно е християни да воюват помежду си в тези времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
pjc50313869
преди 2 години
Миличките... мобилизирали са яко троловете, че Просия в момента добър ход няма. Проснаците трябва да им се признае едно - обединиха запада, ЕС и НАТО. Сега остава и да навлязат в Украйна и ще им се стъжни. А на нашите продажници, мога да им кажа да ходят у лЕво към Просия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Спакойна, таварищи, всеки изминал ден е един ден по-близо до пукването на *** и лукашенко, което ще бъде отпразнувано подобаващо и в Беларус и в съседите на Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Gocho
преди 2 години
Докато не рипне от джама военния министър на САЩ или поне Столтенберг ,Русия няма да "нахлуе" в Украйна Какво трябва да крещи сам знаеш Ама ако накарат Зеленски ,няма мине номера или министъра или Столтенберг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още