fallback

Руският остров Сахалин се превръща във водороден клъстър

Руската Дума прие законопроект, който предвижда Сахалинска област да бъде въглеродно неутрална до края на 2025 година

15:29 | 15.02.22 г. 3

Най-големият руски остров - Сахалин, ще се превърне в център за производство на водород, съобщава "Росатом". Проектът е съвместна работа на дъщерната компания на руския държавен ядрен холдинг - Rusatom Overseas и френската Air Liquide.

В комплекса, който ще бъде част от водореден клъстър, ще бъде произвеждан нисковъглероден водород по метода на парна конверсия на метан с прилагане на технологии за улавяне на въглероден диоксид, става ясно още от съобщението.

От Rusatom Overseas посочват, че интерес към покупката на нисковъглероден водород има от много страни в Азиатско-Тихоокеанския регион и вече се водят преговори с потенциални партньори в Япония и Южна Корея.

Междувременно руската Дума прие на второ четене провеждане на експеримент за ограничаване на емисиите парникови газове, който ще се проведе в Сахалинска област, в която влиза и о. Сахалин. Проектът ще започне да се реализира през септември 2022 година и ще продължи шест години, посочват от Думата в прессъобщение.

Целта на проекта е Сахалинска област да постигне неутралност до края на 2025 година. Една от стъпките в тази насока е стимулиране на развитието на технологии за улавяне на въглеродни емисии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
fallback