IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще приеме всички хора, които бягат от насилието в Украйна

До 5 млн. милиона украинци може да напуснат родината си заради войната, предупреди ООН

18:46 | 25.02.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

ЕС ще приеме всички хора, които бягат от насилието, породено от нашествието на Русия в Украйна, заяви в петък германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс.

„Трябва да направим всичко, за да приемем без забавяне хората, които сега бягат от бомбите, танковете“, каза тя пред репортери при пристигането си за среща с колегите си от ЕС в Брюксел.

„Опитахме всичко, за да предотвратим този ден [на нашествието], но това се оказа без значение, защото руският президент избра войната пред човешките животи. Затова ще приемем всички хора, които бягат сега“, заяви Бербок и допълни, че вече е започнала да координира разпределянето на украинските бежанци със страни като Полша и Канада.

По-рано днес ООН съобщи, че гориво, пари и лекарства са на привършване в части от Украйна след руското нахлуване, което може да принуди до 5 милиона души да избягат в чужбина.

Най-малко 100 хиляди души са напуснали дома си в Украйна от началото на руското нападение в четвъртък, а хиляди вече са преминали в съседни страни, включително Молдова, Румъния и Полша, заяви говорителят на агенцията за бежанците на ООН Шабиа Манту.

Над 50 хил. украински бежанци са напуснали страната за по-малко от 48 часа, съобщи междувременно в Twitter Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Мнозинството са заминали за Полша и Молдова, допълни той.

“Говорим за между един и три милиона души в Полша, например…, за сценарий от един до пет милиона души, включително във всички околни страни“, каза Афшан Хан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, на брифинг в централата на ООН в Женева.

“Докато говорим, в Киев се извършват големи нападения, които пораждат голям страх и паника сред населението, а вече уплашени семейства се насочват с децата си към метрото и в убежища. Това е ужасяващ момент за децата в страната“, допълни Хан на брифинга.

„Все още опитваме да установим каква цивилна инфраструктура в Украйна е била засегната и къде“, каза още тя.

УНИЦЕФ е съсредоточена върху парична помощ за семействата, заяви Хан. Последиците от западните санкции, които бяха наложени на Русия, ще бъдат анализирани от гледна точка на подготвяната помощ, допълни тя.

Говорителят на агенцията на ООН за човешките права Равина Шамдасани съобщи, че разполага с информация за най-малко 127 цивилни жертви в Украйна – 25 убити и 102 ранени, „вследствие на артилерийски и въздушен обстрел“. Данните вероятно са силно занижени, уточни тя.

Десетки хиляди украинци, предимно жени и деца, са преминали в Полша, Румъния, Унгария и Словакия в петък, а мъже в годна за воюване възраст, са били инструктирани да останат в страната, предаде Ройтерс.

В Полша, която има най-голяма украинска общност в региона с около един милион души, властите съобщиха, че времето за чакане за преминаване на границата варира между 6 и 12 часа.

Граничните власти съобщиха, че 29 хил. души са влезли в Полша от Украйна в четвъртък, а около половината са заявили, че бягат от войната. В Румъния над 10 хил. украинци пристигнаха в четвъртък, както и близо 3000 в Словакия.

Словашките власти призоваха хората да даряват кръв и създадоха полеви болници с 5380 легла, предназначени за армията или за използване от НАТО.

В Централна Европа доброволци публикуват съобщения в социалните мрежи за организиране на жилища и транспортирането на хора, които пристигат от границите. Активисти създават пунктове за разпределение на храни и горещи напитки.

Властите в Полша и Румъния отмениха правилата за карантина по време на пандемията за пристигащите от страни извън ЕС и от петък украинците могат да се ваксинират срещу COVID-19 в Полша.

Унгария съобщи, че ще отвори хуманитарен коридор за граждани от трети страни като Иран или Индия, бягащи от Украйна, който ще им позволи да влязат в страната без виза и ще ги отведе до най-близкото летище в Дебрецен.

България започна да издава паспорти на гражданите си в Киев, които се нуждаят от документи за пътуване и изпрати четири автобуса към украинската столица, за да евакуира хората.

Три автобуса, които ще евакуират около 130 българи, ще заминат от Одеса в петък, съобщи говорител на българското външно министерство. Около 250 хил. етнически българи живеят в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
на наци ... на убийците вилнели и фашизирали Украйна ... малка разлика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Бабо Серафимо, марш при ***. Но той няма да ти разреши, защото такива като теб са му петата колона, която ще му трябва когато реши да дебаркира на нашия бряг. Веднага ще се пръкне марионетно правителство от типа на престъпното отечественофронтовско след окупацията ни през 1944 г. Затова ни трябват бази на НАТО - да ни пазят от *** и родоотстъпници като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Ти изкаш ли да ди запаля подметките към анадола?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
споко, пич.. Инфлацията ще им ги изяде така или иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Гяуурино, ти четеш ли че кадиров дава по 5000 долара за убийството на християнин. А, гяуурино?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
Русия нападна складовете с американско и английско оръжие , а не Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Само да запитам след като чеченците клаха руснаци, ще започнат и украинци ли : "Сегодня телеграм-каналы со ссылкой на публикацию в инстаграме главы Чечни распространили информацию о том, что Рамзан Кадыров якобы прилетал в место дислокации чеченских подразделений Росгвардии, будто бы активно принимающих участие в боевых действиях в Украине, и пообещал чеченским росгвардейцам премии из Фонда имени Ахмата Кадырова за участие в боях с силами ВСУ. А именно: танк 30 000 долларов, БМП 20 000 долларов, боец нацбата 5000 долларов. Кроме того, распространяется информация о том, что глава Чечни планирует осуществлять личное руководство действиями сотрудников чеченской Росгвардии при штурме Киева."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Другарко неграмотна комсомолка, бихте ли осведомили аудиторията какво значи думата "биите" ? Защо всички pycoРoби сте неграмотни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бягат от Мордор и неговия цар Путтю. Бягат към "лошия" ЕС, който ще ги приеме. Бягат към НАТО, защото ще ги защити. Желаната посока винаги е една, към ЕС и САЩ, включително и за децата на кремълските велможи. Защо ли? Защо не желаят да остават в калната яма - държава - бензиниколонка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Колко сме великодушни, колко сме широко скроене!!! Да не ни се нарадва човек!Този филм сме гледали и винаги под влияние на "най-демокрлатичната" страна в СВЕТА - САЩ. През есента на 2015 г. стринка Меркел каза на ВСИЧКИ арали: ЕЛАТЕ Всички, ще се справим! ПОМНИТЕ ли? После и тя взе нещо да забравя и отрича, когато арабите погнаха да насилват или убиват хората в Западна Европа.Сега е друго! Сега същите тези "демократи" РЪЧКАТ в ИЗТОЧНА ЕВРОПА хората да се убиват дни други и понасят имуществени щети. ТЕ ЩЕЛИ МОЛЯ ВИ ТИ СЕ, да ни изпратят хиляди нидерландски войници - с или без косми?Биите си се вие, ние ТРЯБВА да се оправим помежду си. Разбира се ще полагаме на украинците, само че не знаем господа натовците за каква манджа са ни сготвили и нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още