fallback

ЕС ще приеме всички хора, които бягат от насилието в Украйна

До 5 млн. милиона украинци може да напуснат родината си заради войната, предупреди ООН

18:46 | 25.02.22 г. 12

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

ЕС ще приеме всички хора, които бягат от насилието, породено от нашествието на Русия в Украйна, заяви в петък германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс.

„Трябва да направим всичко, за да приемем без забавяне хората, които сега бягат от бомбите, танковете“, каза тя пред репортери при пристигането си за среща с колегите си от ЕС в Брюксел.

„Опитахме всичко, за да предотвратим този ден [на нашествието], но това се оказа без значение, защото руският президент избра войната пред човешките животи. Затова ще приемем всички хора, които бягат сега“, заяви Бербок и допълни, че вече е започнала да координира разпределянето на украинските бежанци със страни като Полша и Канада.

По-рано днес ООН съобщи, че гориво, пари и лекарства са на привършване в части от Украйна след руското нахлуване, което може да принуди до 5 милиона души да избягат в чужбина.

Най-малко 100 хиляди души са напуснали дома си в Украйна от началото на руското нападение в четвъртък, а хиляди вече са преминали в съседни страни, включително Молдова, Румъния и Полша, заяви говорителят на агенцията за бежанците на ООН Шабиа Манту.

Над 50 хил. украински бежанци са напуснали страната за по-малко от 48 часа, съобщи междувременно в Twitter Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Мнозинството са заминали за Полша и Молдова, допълни той.

“Говорим за между един и три милиона души в Полша, например…, за сценарий от един до пет милиона души, включително във всички околни страни“, каза Афшан Хан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, на брифинг в централата на ООН в Женева.

“Докато говорим, в Киев се извършват големи нападения, които пораждат голям страх и паника сред населението, а вече уплашени семейства се насочват с децата си към метрото и в убежища. Това е ужасяващ момент за децата в страната“, допълни Хан на брифинга.

„Все още опитваме да установим каква цивилна инфраструктура в Украйна е била засегната и къде“, каза още тя.

УНИЦЕФ е съсредоточена върху парична помощ за семействата, заяви Хан. Последиците от западните санкции, които бяха наложени на Русия, ще бъдат анализирани от гледна точка на подготвяната помощ, допълни тя.

Говорителят на агенцията на ООН за човешките права Равина Шамдасани съобщи, че разполага с информация за най-малко 127 цивилни жертви в Украйна – 25 убити и 102 ранени, „вследствие на артилерийски и въздушен обстрел“. Данните вероятно са силно занижени, уточни тя.

Десетки хиляди украинци, предимно жени и деца, са преминали в Полша, Румъния, Унгария и Словакия в петък, а мъже в годна за воюване възраст, са били инструктирани да останат в страната, предаде Ройтерс.

В Полша, която има най-голяма украинска общност в региона с около един милион души, властите съобщиха, че времето за чакане за преминаване на границата варира между 6 и 12 часа.

Граничните власти съобщиха, че 29 хил. души са влезли в Полша от Украйна в четвъртък, а около половината са заявили, че бягат от войната. В Румъния над 10 хил. украинци пристигнаха в четвъртък, както и близо 3000 в Словакия.

Словашките власти призоваха хората да даряват кръв и създадоха полеви болници с 5380 легла, предназначени за армията или за използване от НАТО.

В Централна Европа доброволци публикуват съобщения в социалните мрежи за организиране на жилища и транспортирането на хора, които пристигат от границите. Активисти създават пунктове за разпределение на храни и горещи напитки.

Властите в Полша и Румъния отмениха правилата за карантина по време на пандемията за пристигащите от страни извън ЕС и от петък украинците могат да се ваксинират срещу COVID-19 в Полша.

Унгария съобщи, че ще отвори хуманитарен коридор за граждани от трети страни като Иран или Индия, бягащи от Украйна, който ще им позволи да влязат в страната без виза и ще ги отведе до най-близкото летище в Дебрецен.

България започна да издава паспорти на гражданите си в Киев, които се нуждаят от документи за пътуване и изпрати четири автобуса към украинската столица, за да евакуира хората.

Три автобуса, които ще евакуират около 130 българи, ще заминат от Одеса в петък, съобщи говорител на българското външно министерство. Около 250 хил. етнически българи живеят в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
fallback