IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще предостави на Украйна изтребители

Това е решителен час за европейската история, страницата се обръща, време е да действаме единно и бързо, каза Жозеп Борел

22:51 | 27.02.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: НАТО</p>

Снимка: НАТО

Украйна е поискала и ще получи от държавите от Европейския съюз изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното извънредно онлайн заседание на европейските външни министри. Той добави, че ЕС вече е провел разговори с украинския външен министър Дмитрий Кулеба относно вида на изтребителите, от които се нуждае украинската армия, и че има държави членки, които са в състояние да ги доставят.

В рамките на срещата си външните министри на Европейския съюз са решили съюзът да изпратят 450 млн. евро (500 млн. долара) военна помощ за Украйна за смъртоносни оръжия, заяви Борел, цитиран от Bloomberg. По-рано през деня ЕК вече обяви, че ще доставя оръжие за нападната страна, но нямаше подробности. 

Помощта ще бъде финансирана от Европейския механизъм за мир на ЕС и за първи път в историята си блокът ще предостави оръжия на страна във война. Други 50 млн. евро ще бъдат предоставени за несмъртоносни цели, заяви Борел на пресконференция в Брюксел в неделя.

Държавите членки, които не искат да бъдат свързвани с предоставянето на смъртоносни оръжия, ще могат да се въздържат или да предоставят паралелно несмъртоносна помощ, поясни още Борел.

В същото време Борел отбеляза, че ЕС продължава работата и на полето на дипломацията. По неговите думи това се вижда от гласуването в Съвета за сигурност на ООН за войната в Украйна, където Русия не е била подкрепена от никого. По-рано днес дипломати отбелязаха, че за първи път от Кореската война се предвижда Общото събнание на ООН да прегласува резолюция, която не е получила единодушие в Съвета за сигурност.

Върховният представител съобщи, че ще посети Молдова и отбеляза нуждата от подкрепа за Грузия. По неговите думи трябва да се следи дали страните, които кандидатстват за присъединяване към ЕС, следват европейската външна политика. Опасяваме се, че Русия няма да се спре в Украйна, а ще окаже влияние в Молдова и Грузия, както и на Западните Балкани, посочи той, цитиран и от БТА.

Дезинформацията преминава в пропагандна война, трябва да внимаваме за очевидните манипулации, защото Путин се стреми не само да завземе територии, но и умовете на хората. Трябва да се борим срещу това, призова Борел.

Той определи като огромна безотговорност отправената от Москва заплаха с ядрено оръжие. По неговите думи това показва какъв е човекът, който заплашва така. Невъобразимо е да се говорят такива неща, но бяха казани, добави Борел.

Живеем в историческо време. Често с това определение се злоупотребява, но днес часът е такъв, защото за първи път след Втората световна война има нахлуване от военна сила в друга суверенна държава в нарушение на международния ред. А и защото европейците реагираха по начин, който изненада мнозина, особено руската страна. Може би днешната криза ще ни помогне да се придвижим напред. Това е решителен час за европейската история, страницата се обръща. Време е да действаме единно и бързо.  Трябва да бъдем готови да защитим мира в Европа, призова Борел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
Frosty
преди 2 години
Вижда се, че ЕС иска да воюва с Русия до последния жив украинец. Защо не въоръжаваха някоя от държавите които САЩ разсипа последните десетилетия??Дали са толкова загрижени са суверенитета на Украйна или пък искат войната да продължи по-дълго и да има повечко жертви??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
В Киев вече се избиват ,а руснаците още не са влезли в града,зеления остави на улиците 25000 автомата ,1 000 000патрона и РПГета,идиотизъм пълен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
Ето защо комунистът Янев се дърви! Предполагам,че България ще даде на Украйна няколкото изтребители МиГ-29,които имаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Войната може да я спре само този, който я започна - Путин, а това може да стане само със сериозен отпор срещу агресора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
unicornblade
преди 2 години
вместо да спират войната я подклаждат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Вижда се решителноста на ЕС да се бие с Русия до последния украинец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Дано тези самолети са с ***-да-ли, че ако Пу-тьо врътне кранчето не могат излетя. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Дано тези самолети са с ***, че ако *** врътне кранчето не могат излетя. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Иначе казано - на всички ни писна от мърляв Рашастан и най-вече от мърлявите и ръководители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още