IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС въоръжава Украйна и забранява руски медии и полети

Предоставянето на военно оборудване за трета страна е безпрецедентна мярка, която блокът предприема за първи път

18:33 | 27.02.22 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) ще предостави военно оборудване и хуманитарна помощ на Украйна, обявиха на брифинг председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

За първи път блокът ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за държава, която е обект на нападение.

„Живеем в безпрецедентни времена“, коментира Борел във връзка с решението.

Засилват се и санкциите срещу Кремъл и режима на Александър Лукашенко в Беларус, посочи Урсула фон дер Лайен.

ЕС е взел решение да затвори въздушното си пространство за руски самолети, вкл. и частни самолети на руски олигарси. Въвеждат се и санкции срещу олигарси от кръга на президента на Русия Владимир Путин, както и се забранява излъчването на държавните медии „Русия днес“ и „Спутник“.

Фон дер Лайен допълни, че се разработват и инструменти за забрана на „токсичната дезинформация“ на руската пропагандна машина в Европа.

Срещу Беларус ще се въведат нови рестриктивни мерки за определящите за икономиката на страната сектори - ще спре беларуския износ на изделия от минерални горива, дървесина и дървен материал, цимент, желязо и стомана, допълни тя. Ще се санкционират и беларуски граждани, които помагат на руските военни действия.

Новият пакет от мерки се добавя към изключването на някои руски банки от системата за разплащания SWIFT, замразяването на авоари на Путин и руския външен министър Сергей Лавров и представители на руската финансова система, срещу централната банка на Русия и мерките срещу износа на стоки с двойна употреба и ключови технологии за Русия.

Урсула фон дер Лайен посочи, че европейските лидери поддържат близък контакт с украинските управляващи. Тя изрази възхищението си от смелостта на украинците да се противопоставят и да не се поддават на натиска на „агресора – Русия на Путин“.

Фон дер Лайен обеща и безрезервна подкрепа за източните държави от ЕС и пълна солидарност заради бежанската вълна.

Борел посочи, че наблюдаваме напълно разгърната война срещу суверенна Украйна и нейния народ, в която все по-голяма цел става цивилна инфраструктура.

„Войната на Путин не е само срещу Украйна. Трябва да разберем влиянието на ситуацията върху световната сигурност“, посочи той, като подчерта заповедта на руския президент да се постави в режим на готовност ядреното оръжие.

Утре ЕК ще разгледа и въпроса за ускореното свързване на украинската енергийна мрежа към европейската, съобщава Униан. "Европейската комисия ще заседава утре извънредно. На дневен ред: енергийна сигурност за Украйна и ЕС, синхронизиране на Украйна с европейската мрежа и санкции", коментирала е еврокомисарят по енергийните въпроси Кадри Симсон. 

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Спокойно ! Подценяваш капитализма и то много ! Както маските станаха по 8 лева след 1 година са пак по 5 стотинки ... даже няма кой да ги купува. Така,че всяко зло за добро. Да може да стискате зъби 1-2 години , но после ще бъде по добре. Ето аз не се напрягам от поне 7-8 години. Ток и топло без пари :) Защо трябва да плащам на Русия или САЩ и те да правят ядрени бомби и да си правят каквото и където искат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Колко да отидат нататък ?! Освен този късопиш-ко да натисне червения бутон .... друго не виждам какво ще направи... ама така е с агресорите по света .... хитлер, наполеон , путин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Руските *** трябва да се баннат! Аман от лъжите им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
fon
преди 2 години
Браво! Светът ще победи Империята на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
v_tin
преди 2 години
За избитите 174 донбаски деца ще има ли процес, или на тях - майната им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
v_tin
преди 2 години
Mmmmmmmmmmдааааааа, дизела 1,74. Вола като рие , на гърба си го хвърля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Ще има нов нов Нюрнбергски процес за геноцида върху руският народ от кремълската нацистка шайка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
0pk
преди 2 години
Мхм, ЕС продължава да прави какво прави толкова години и което доведе до тази ескалация. Иначе казано да подхвърля дърва в огъня. Толкова години си затваряха очите и строяха антирусия от украинците, а сега са изненадани от резултата? И на всичкото отгоре са готови да се самобичуват с предвидим енергиен глад. Млоумници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
...към Кремълската нацистка шайка ще идат и то не от НАТО ами от самите руснаци, които вече са излолирани в собственият си концентрационен лагер и не могат да идат никъде другаде освен в Китай и в Северна Корея. Импортозамещението не проработи, а санкциите се очертават тотални. Руска икономика почти няма да остане и скоро ще се върнат още 30 години назад в технологично отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
шамарите май ше отидат оттатък украйна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още