IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка опита да успокои пазарите

Регулаторът заяви, че има необходимите ресурси за функционирането на финансовата система и непрекъснато ще снабдява банките с ликвидност в рубли

13:07 | 27.02.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка (Банк России) се опита да успокои пазарите след съобщението за новите западни санкции срещу страната, които предвиждат изключването на някои кредитори от международната платежна систтема SWIFT и ограничаване на възможностите на банката да използва валутните си резерви.

Руският банков регулатор обяви в неделя, че разполага с всички необходими ресурси и инструменти за поддържане на финансова стабилност и осигуряване на непрекъсваемост на работата на сектора.

Банката посочва още, че непрекъснато ще снабдява банките с ликвидност в рубли и ще извършва "целеви" репо аукциони в понеделник без ограничение на сумата, която банките могат да вземат като заем.

За да помогне на банките да покрият изискванията за ликвидност, регулаторът обяви също, че ще "разшири значително" своя списък с ценни книжа, които приема като обезпечение на операции по рефинансиране на кредитни институции.

 

"Руската банкова система е стабилна, има достатъчно капитал и ликвидност за непрекъсната работа във всяка ситуация", пише в съобщението. Регулаторът подчертава, че всички средства по клиентски сметки в руски банки са в безопасност и са достъпни по всяко време. Банковите услуги също работят както обикновено.

Прехвърлянето на финансови съобщения в рамките на Русия се осигурява от Системата за прехвърляне на финансови съобщения (СПФС), уточняват от пресслужбата на централната банка. СПФС е аналог на международната система SWIFT и е алтернативен канал за предаване на електронни съобщения за финансови трансакции.

Руската централна банка стартира СПФС в тестов режим през 2014 г. Системата може да предава данни в SWIFT формат, но не зависи от неговите канали. През 2017 г. СПФС започна да работи изцяло, като предава съобщения за трансакции във всяка валута, припомня ТАСС.

Първоначално системата е предназначена само за местни руски потребители, но до април 2021 г. към него са свързани и над 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и киргизската Bank of Asia. Достъп до него имат и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария. Водят се преговори и с Китай. Към днешна дата в системата участват 399 потребители.

През 2020 г. месечният трафик на СПФС възлиза на 2 млн. съобщения, като делът на системата във вътрешния руски обмен на финансови данни е 20,6%, изпреварвайки SWIFT.

Към април 2021 г. почти 300 банки в Русия използват системата SWIFT (над половината от общия брой кредитни институции, регистрирани в Русия). Така по брой потребители Руската федерация е на второ място след Съединените щати. Делът на SWIFT във вътрешния пазар в Русия преди пет години е надхвърлял 80%, но днес е спаднал до 20%.

Междувременно британският вестник Financial Times съобщи, че руснаци в Москва и други градове бързат да изтеглят пари в брой след решението на Запада да изключи някои руски банки от SWIFT. Късно в събота е имало хора пред празни банкомати в очакване да пристигнат нови партиди пари, тъй като се засилиха страховете дали ще могат да плащат за стоки и услуги чрез Visa и Mastercard.

Банкери изразяват загриженост относно въздействието на паниката върху банковата система. "Хората са в паника", коментира банкер в западна банка в Москва пред FT. "Но тегленето на пари в брой вреди на Русия, ликвидността на банките спада".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
vaallko
преди 2 години
В момента се вихри някаква истерия навсякъде. Отрезняването ще дойде малко по - късно. Това е същото когато се напиеш в петът или събота вече. На другия ден не е много приятно нали ? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
vaallko
преди 2 години
Човек, не се мъчи. Няма смисъл. Все едно да спориш с радио. Каквото и да кажеш е все едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
novata_ikonomika_
преди 2 години
Ти си наивния. С кюлчета злато ли ще рефинансира ЦБ на Русия местните банки ако и поискат примерно 100 милиона евро. Расафилите сте НеАнДерТалЦи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хахааа, утре сутринта започва веселбата за московската борса, активи и валута.. Да видиш прясната порция полезни санкции, които хич не трогвали Пyттю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 2 години
Ти наясно ли си че експортна инфраструктура към Китай кажи речи няма ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Екстра, сега могат да заместят европейските пари с Беларус, Киргизия и Армения! С ликвидност в рупли, разбира се. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 12
Blizzarder
преди 2 години
Доста наивно мислене. В последните дни не ти ли стана ясно, *** това се планира най-рано от 2014г? Русия се отървава от долара и еврото нарочно. Справка за златните резерви на Русия: https://tradingeconomics.com/russia/gold-reservesОще повече, каналът за търговия с Китай е широко отворен. Изобщо не ги мисли руснаците, много прецизно е измислено всичко, грам не може да го трогнат санкциите вожда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
novata_ikonomika_
преди 2 години
Рубли ще им осигурят. А долари и евро как ще им осигурят като като руска ЦБ бъде изключена от електронните си евро и долари, които са 60% от резервите и? В 21 век банките не държат кеш в трезори, няма я пещерата на Али Баба. Парите са електронни, както добре знаят всички притежатели на дебитни и кредитни карти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
petrg5s
преди 2 години
Рубли ще има бол,но ще си бършат гъзовете с тях.Златото и доларите са конфискувани и всякаква връзка с целия финансов свят я НЯМА вече.И ще си пращат съобщения по телефон с шайби за всеки превод вътре в Русия.Извън Русия няма вече.Иначе всичко е спокойно според тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 2 години
Нибойти съ , рубли има за всички , пускаме и трета смяна в печатницата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още