IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се готви за голяма атака срещу Киев

Турската армия „неутрализира“ приличащ на мина обект в Босфора

14:41 | 26.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/NUNO VEIGA</em></p>

Снимка: EPA/NUNO VEIGA

Украинската армия заяви, че все още смята за възможна голяма атака на руските войски срещу Киев, въпреки че настъплението им отдавна е замряло заради недостиг на храна и гориво, както и заради упоритата украинска съпротива.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че с решение на военното командване в града отново ще бъде въведен комендантски час. Мярката влиза в сила тази вечер в 20:00 часа и ще продължи до 7:00 часа в понеделник

Междувременно украинското военно министерство съобщи за още един убит руски генерал в рамките на конфликта в Украйна. Според Киев генерал-лейтенант Яков Резанцев, командир на руската 49-та комбинирана армия, е загинал при украински удар в близост до завладения от руснаците град Херсон. По западна информация това е седмият загинал руски генерал в конфликта, а заниженият морал на руските сили принуждава високопоставени военни да са по-пряко ситуирани на фронта.

По-рано високопоставен американски представител, пожелал анонимност, коментира във Варшава, че руските войски не се подготвят за нападение срещу Киев, но продължават сраженията за селището Макаров в околностите на столицата.

Руските части се намират на 15 километра от Николаев, като се опитват да прекъснат украинската подкрепа за града. Те не са напреднали в атаката си срещу Харков. Източникът отбелязва, че се наблюдава активизиране а руските военновъздушни сили, които извършват до 300 полета дневно.

От началото на военното нашествие в Украйна руската армия е изстреляла 1250 ракети. Пратка от 1500 зенитни ракети „Стрела“ и 100 автоматични оръжия е пристигнала в Украйна от Германия, твърдят източници от правителството в Киев, цитирани от украински медии. По-рано тази седмица германският външен министър Аналена Бербок съобщи, че се очакват нови доставки на ракетите "Стрела" за украинските сили след настъпилото забавяне.

Междувременно украинското министерство на отбраната предупреди, че прибързаните и безконтролни съобщения за доставки на оръжие или за движенията на войските са опасни. Те могат да помогнат на Русия „да провежда по-прецизно операциите си“, заяви заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр.

А по-рано представител на Пентагона не изключи възможността украинските сили да си възвърнат контрола над Херсон.

Междувременно турската армия съобщи за „неутрализацията“ в Босфора на обект, приличащ на мина, след като по-рано турските власти издадоха предупреждение към корабите за забелязан плаващ обект, северно от Истанбул.

Специален екип е изолирал обекта и е предприел действия за обезвреждането му, се посочва съобщение на турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Представител на службата за брегова охрана е потвърдил съобщението за изпратено радио предупреждение до плавателните съдове.

Преди няколко дни от руските военноморски сили бе съобщено, че няколко мини са се откъснали от котвите си край украински пристанища и са навлезли навътре в Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Добре бе, не разбирам. Като четем новините, великите украински герои мачкат скапаната армия на ***, така последователно и яростно и методически, че очаквах вече да са в подстъпите на Москва... а те реват, че Русия можело да превземе Киев? Ся на кое да вярвам? - И вземете кажете на укрофилските протестъри в Херсон, че градът отново е под власта на Укpoпия, че да се кротнат малко. Те явно не знаят и протестират ли протестират, мирно обаче, разчитайки с основание на миролюбието на руските военни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 2 години
Само да кажа, че според мен заглавието "Украйна се готви за голяма атака срещу Киев" означава, че Украйна ще атакува себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Нещо перемога по фронтовете не се наблюдава, само зрада :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
https://youtu.be/iHjhXKy5oJ8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Одеве ми звъни Шолц и реве помагайте събираме рубли, а аз му викам брато га ядахте кифтета не ревахте са що ревете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Той да не е т.ъ.п. да отиде да живее там :-) просто му плащат рублички са пише глупости - просто бизнес, не го съдете :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Dragodanov
преди 2 години
Русороб, марш в любимата то фашистка федерация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Големия позор на opкската армия в Украйна подлудява мypзиляжа най-много. Там ги боли най-силно, че единственото нещо в което жяха свикнали да имат повод за гордост, стана за резил и подигравки от цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
В Львов хванали цигaнье, боядисали ги в зелено и им казали да се пръждосват. Украина це Еуропа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Фейквестор иска акъл. Тиквестор не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още