IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинското разузнаване: Русия иска да раздели страната ни като Корея

Лидер на Луганската народна република съобщи, че областта може да проведе референдум за присъединяване към Русия

18:20 | 27.03.22 г. 20
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия иска да раздели Украйна на две, както се случи със Северна и Южна Корея, заяви началникът на украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс. Той заплаши с „тотална“ партизанска война, за да се предотврати разделянето на страната.

Президентът Володимир Зеленски призова Запада да даде танкове, самолети и ракети на Украйна, за да помогне на страната да отблъсне руските сили, които според правителството в Киев все повече атакуват складове за гориво и храна.

Американски официални представители продължиха усилията да смекчат изказването на американския президент Джо Байдън в събота, който в пламенна реч в Полша заяви, че руският лидер „не може да остане на власт“.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон няма стратегия за смяна на режима в Москва, а Байдън просто искал да каже, че Путин „не трябва да има възможност да води война“ срещу Украйна или друга страна.

Френският президент Еманюел Макрон призова за сдържаност с думи и действия по отношение на конфликта в Украйна, след като Байдън определи Путин като „касапин“.

„Не бих използвал тези думи, защото продължавам да разговарям с президента Путин“, каза Макрон по телевизия France 3.

„Искаме да спрем войната, която Русия започна в Украйна, без ескалация“, заяви Макрон и допълни, че целта не е постигане на примирие, а изтегляне на войските с дипломатически средства.

„Ако искаме да постигнем това, не трябва да ескалираме нещата – нито с думи, нито с действия“, посочи той.

След повече от четири седмици конфликт Русия не е успяла да завземе голям украински град и Москва сигнализира в петък, че намалява амбициите си, като се съсредоточава върху подсигуряването на област Донбас в Източна Украйна, където подкрепяни от Русия сепаратисти се сражават срещу украинската армия през последните осем години.

Местен лидер на самопровъзгласилата се Луганска народна република заяви в неделя, че областта може да проведе скоро референдум за присъединяване към Русия, както се случи с Крим, който Русия откъсна от Украйна през 2014 г.

Огромното мнозинство от жителите на Крим гласуваха за скъсване с Украйна и присъединяване към Русия, вот, който голямата част от света отказа да признае.

„В действителност това е опит за създаване на Северна и Южна Корея в Украйна“, каза Кирило Буданов, ръководител на Украинското военно разузнаване в комюнике, имайки предвид разделянето на Корея след Втората световна война.
Той прогнозира, че украинската армия ще отблъсне руските сили. „Освен това сезонът на тоталното украинско партизанско сафари скоро ще започне. Тогава за руснаците ще остане само един възможен сценарий – как да оцелеят“, допълни Буданов.

Говорител на украинското външно министерство също критикува съобщението за референдум в Източна Украйна.

„Всякакви фалшиви референдуми във временно окупирани територии са нищожни и празни и няма да имат правна валидност“, коментира Олег Николенко.

В неделната си проповед папа Франциск призова за край на „жестокия и безсмислен“ конфликт. „Трябва да отхвърлим войната, място на смърт, където бащи и майки погребват децата си, където мъже убиват братята си, без дори да ги виждат, където силният решава, а слабият умира“, каза папата.

Съветникът на украинското вътрешно министерство Вадим Денисенко зави, че Русия е започнала да унищожава руски складове за гориво и храни, така че правителството трябва да разпръсне запасите от тях в близко бъдеще.

Сякаш като потвърждение на думите му Русия съобщи, че нейни ракети са унищожили склад за гориво и завод за ремонт на военна техника близо до западния град Лвов, само на 60 км от границата с Полша.

ООН потвърди смъртта на 1119 цивилни и 1790 ранени в Украйна, но смята, че истинският брой на жертвите вероятно е по-висок. Украйна съобщи в неделя, че 139 деца са били убити, а над 205 са били ранени от началото на конфликта.

Украйна и Русия договориха два „хуманитарни коридора“ за евакуирането на цивилни от райони до фронтовата линия, включително позволяващи на хората да напускат с кола южния град Мариупол, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Остава ся да видим в последна сметка кой ще изтегли късата клечка.Засега Донбас се очертава да изгърми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
"Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Соларка на теб сериозно ти дават на късо панелите - Паметници в БГ да искаш или сигурно ще кажеш че Аспаруховият мост във Варна е кръстен на некой варненски рибар? С цялото ми преклонение пред Левски и Ботев историята сочи че техните опити не доведоха до освобождението то дойде с кръвта на руснаците украинците и другите народи от тогавашна Русия против волята на новите ти господари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Ти вероятно си сляп за това че тези дето насъскваха украинците против русия радикализират българските мюсюлмани и бъди сигурен че това рано или късно ще даде плодове в нежелана за нас посока и тогава на нас ще ни помогнат точно колкото помогнаха и на Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Даже цялата планета да превземат и всички да ги изпратят в сибир в лагери. Да останат само 3-***. Путин и северно коерйския комрад който да му прави вятър на онази работа ... а ти ще почистваш след тях и ще пляскаш с удивление :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Той е садист. Не иска да свърши войната иска хиляди убити да гледа кръв , да ахка по ракетите на нацистите от русия... вместо да се замисли защо Левски и Ботев бяха против руския ботуш ! Защо в България до преди 3-4 години нямахме паметник на ХАН АСПАРУХ и ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ , но имаме паметник на "съвецката армия" която всъщност окупира България 1944-та. Защо България е на 90% зависима от руски петрол и газ ? Защото масква не дава да си копаме собствените газови хидрати и всякакви други ресурси. Тръгнал да ми обяснява глупости за русия ?!?!? Профан ! Тези неща за ракетите може да впечатли някой първокласник или човек с ниска техническа грамотност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ти получаваш някакъв екстаз от това,че агресор разделя чужда държава , настройва населението и един срещу друг ? Садист ли си ? Същото може да се случи и на България ! Имаме цели 2 етноса които скоро ще са повече от българите. Трудно ли е мислиш,някой да спонсорира сепаратизъм ? Не знам защо изобщо се "кефиш" на човек който убива деца и изобщо всякакви хора включително и в собствените си редици ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
То сафарито било почнало щяло да се провежда в Азовстал бегай да не го пропуснеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айде, пореден неграмотен слабоум-копейник, пишещ "украЙнско". Един дол неуки дренки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Освен това сезонът на тоталното украинско партизанско сафари скоро ще започне. Тогава за руснаците ще остане само един възможен сценарий как да оцелеят, допълни Буданов. Раззелени ли се, сегашните погроми ще ви се видят като летен уикенд, таварищи окупанти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още