IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога Украйна наистина стана независима държава - през 1991 г. или през 2013 г.?

От Леонид Кравчук до Володимир Зеленский - ръководството на страната я води ту към Русия, ту към Запада

20:32 | 29.03.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

Изправени пред този натиск, украинската централна избирателна комисия и украинският Върховен съд анулират изборите и Юшченко става следващият президент на Украйна. По време на мандата си Юшченко се срещна със западни лидери, за да обсъдят възможността за присъединяване към НАТО и ЕС. Голямата рецесия от 2008 г. попречи на амбициите му.

Стойността на украинската гривна спадна значително и в кабинета на Юшченко се появиха политически разриви. Той така и не се справи с кризата и Янукович се върна отново на власт в Украйна.

Първото, което той прави като президент, е да удължи престоя на руския военноморски флот в Севастопол. Той също така обяви, че Украйна ще бъде неутрална държава. До 2013 г. обаче той беше притиснат както от Запада, така и от Русия да се присъедини към съответните им икономически организации.

Следващите събития проправиха пътя към това, което днес е известно като съвременна Украйна. През ноември 2013 г. Янукович избра да не подписва споразумение за асоцииране с ЕС, тъй като предпочиташе по-тесни отношения с Русия. В отговор стотици хиляди украинци дойдоха в Киев, за да протестират срещу решението му.

Протестите продължиха и през 2014 г.

Янукович избяга в Русия, а парламентът на Украйна проведе процедура по импийчмънт.

В отговор през март 2014 г. Русия анексира полуостров Крим, като твърдеше, че спасява етнически руснаци и рускоговорящото население на полуострова.

Тогава в Източна Украйна се появиха въоръжени бойци, които заявиха, че искат независимост от Украйна. Над 14 000 украинци и руснаци загинаха, а близо два милиона души бяха разселени заради конфликта в Донецка и Луганска област.

Украйна междувременно пренаписа конституцията си, за да заяви желанието си да се интегрира със Запада. След това Киев осъществи поредица от антикорупционни реформи и украинските военни работиха в тясно сътрудничество със западните сили за прилагане на реформи в отбраната.

На 24 февруари Русия за втори път нахлу в Украйна. Над 3,5 млн. са украинските бежанци, които избягаха от страната. Точният брой на жертвите е неизвестен.

Украйна, за изненада на Русия, показва невероятна устойчивост в тази война, която очевидно печели, и отново заявява амбиции за присъединяване към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Западна Донецка област, село останало само със старци. Нацистите във всяка къща слагат тежко оръжие, старците по домовете, съветското бомбоубежище да не се използва! Забранено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Нацистите национализираха/приватизираха и Украинската Православна Църка. Още доказателства за бесове?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
От: Ze! остана само: е! А, при новите преговори там безблоков статус, отказ от Крим, на Ze! му се пече на z**** само: е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Sandy
преди 2 години
Със своите глобалистки статии *** умира, така както умря най четеният преди време сайт Вести.бг. *** и *** сте, затова ще умрете като сайт. Отгоре на това триете неудобните за вас постове, което потвърждава вашата кончина. Жалки сте. Амин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 2 години
а бил гейц, знае ли я? хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
cyclop
преди 2 години
Питайте Сорос за датата, той ще ви я даде точно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още