IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите може и да бягат от Русия, но заплатите остават

Около 200 хил. служители продължават да получават заплати от западни компании, спрели дейността си в страната

10:52 | 20.04.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Купувачи минават покрай затворените магазини на Sephora и Hugo Boss, които спряха бизнеса си в Русия, в мол в Москва. <em>Снимка: Konstantin Zavrazhin/Getty Images</em></p>

Купувачи минават покрай затворените магазини на Sephora и Hugo Boss, които спряха бизнеса си в Русия, в мол в Москва. Снимка: Konstantin Zavrazhin/Getty Images

Мултинационални компании продължават да плащат на почти 200 хил. служители, базирани в Русия, въпреки заявките, че спират или прекратяват дейността си в страната, предизвиквайки опасения за масови съкращения или национализация, докато надеждите за бърз край на войната в Украйна отмират.

Редица западни компании от McDonald’s до Renault се ангажираха да плащат заплатите на хиляди служители, когато спряха дейността си в страната миналия месец, пише Financial Times. Анализ на изданието показва, че поне 188 хил. служители продължават да получават заплати.

Реалната цифра вероятно е доста по-висока, тъй като големи работодатели като собственикът на KFC Yum Brands и Coca-Cola не са потвърдили дали все още плащат на служителите си.

В същото време кметът на Москва Сергей Собянин предупреди в понеделник, че сред служителите на чуждестранните компании в руската столица „около 200 хил. служители са в риск да загубят работата си“, допълвайки, че властите са одобрили план за подкрепа на стойност 3,36 млрд. рубли (41,4 млн. долара) за тези в риск.

Макар че компании с офисни служители като Boston Consulting Group, Linklaters и McKinsey прехвърлят работници на позиции в други страни, служителите в производството, търговията на дребно и потребителския сектор рискуват да поемат бремето от загубата на работни места, ако компаниите не очакват скорошно подновяване на дейността.

Главният изпълнителен директор на Levi Strauss Чип Берг заяви този месец, че брандът все още плаща на над 800 служители в Русия. Той обаче добави, че „от начина, по който вървят нещата в момента, не съм оптимист, че ще се върнем в бизнеса с пълна сила“.

Компаниите, които спряха дейността си, все още са задължени да плащат на служителите си съгласно руските закони, посочват Питър Файндинг, адвокат по трудово право във FisherBroyles.

Възможностите включват плащане на служителите както обикновено, изплащане на шестмесечни заплати в комбинирани пакети на съкращение и обезщетение или пренасочване на служителите към сфери на бизнеса, които не са засегнати от спирания, казва той.

Работодателите може да договорят да задържат служителите и на по-ниски заплати, докато дейността е спряна, добавя той, допълвайки, че служителите ще имат малко преговорна сила в този сценарий.

IKEA се ангажира да плаща на руския си екип за три месеца до края на май – един месец над задължителните по руските закони двумесечни плащания при съкращаване.

Според проучване на BCG повечето инвеститори вярват, че ще отнеме от две до пет години западните компании да се завърнат в Русия.

Файндинг казва, че работодателите вероятно ще освободят неактивните служители, вместо да продължат да им плащат заплати години наред. „Би било чудесно, но не особено търговско“, посочва той.

Плащането на минимална заплата от около 12 500 рубли (156 долара) месечно е сравнително малък разход за големите компании.

McDonald’s, която обяви световни приходи за 23 млрд. долара миналата година и продължава да плаща на 62 хил. служители в Русия, заяви, че общите разходи за заплати и наем в страната възлизат на 50 млн. долара месечно.

Много западни компании обаче изпитват трудности да превеждат пари в ударената от санкции икономиката и не могат да генерират печалба, докато дейността им е спряна. Може да им се наложи да плащат на служителите от резерви от руските си бизнеси, които скоро може да привършат, казва Файндинг.

Ще видим доста несъстоятелности и ликвидации в Русия“, казва той и допълва: „На теория, когато руски работодател преминава през ликвидация, той е задължен да плати на екипа си, преди това да се служи. Но ако няма пари, не могат да го направят“.

Руското правителство вече се опитва да избегне масова безработица с пакет от 40 млрд. рубли, които министър-председателят Михаил Мишустин каза, че ще подкрепят около 400 хил. служители.

Някои мениджъри изразяват опасения, че Москва може да отнеме активите на западните компании в Русия или да позволи кражба на интелектуалната им собственост.

Руското правителство прие тези закони, заявявайки, че може да национализира бизнес, ако дадена компания напусне“, казва Берг от Levi’s. „Те буквално могат да ни отнемат търговската марка“, посочва той.

Джош Гербен, американски адвокат по интелектуална собственост, е открил, че вече са били подадени молби за използване на лога, наподобяващи тези McDonald’s, Coca-Cola и други западни брандове.

Компании, включително British American Tobacco, са избрали да прехвърлят бизнеса си на руски партньори. Това може да запази работните места след напускането им, казва Файндинг.

Служителите в тези случаи обаче са изправени пред несигурност за това как ще бъдат третирани от новите работодатели. Служител на мултинационална компания казва, че стои „отворен въпросът“ за това как ще получават заплата, тъй като руските партньори често плащат на екипите си в пликове, за да избягват плащането на данъци.

Кога ще започнат съкращенията зависи от обществения натиск от страна на западните потребители. Лаура Мари Едингер-Шонс, председател по устойчивия бизнес в Университета в Майнхайм – водещото бизнес училище в Германия, прогнозира, че компаниите може да се изправят пред натиск да съкращават руските си служители, докато войната продължава и доказателствата за руските зверства се увеличават.

След Буча настроенията наистина се променят“, казва тя. „Има колективно осъзнаване, че не става въпрос само за Путин. Има значителна част от руските граждани, които, дори да не подкрепят активно, приемат, че това се случва“.

Въпреки силата на общественото мнение на Запад обаче „множество компании смятат, че може да има известно завръщане“, казва експерт по преструктурирането с опит в страните от бившия Съветски съюз. Той отбелязва, че потребителските бизнеси са склонни по-скоро да спрат дейността си в Русия, а не да напуснат страната изцяло.

Има несигурност и около това какво влияние може да има загубата на работни места в Русия върху политическото мнение към войната.

Искаме колкото се може повече натиск върху Русия“, казва Едингер-Шонс. „Дори съкращаването на хора, които не са виновни за войната, може да нажежи напрежението“, допълва тя.

Експертът по преструктуриране обаче казва, че загубата на работни места по-скоро ще влоши настроенията на Русия към Запада.

Рано или късно ще видим десетки хиляди хора, които са работели в големи западни завод, да са безработни“, казва той и допълва: „Това ще бъде използвано като политически инструмент от руското правителство, за да каже „вижте тези западни бизнеси, на които не трябваше да се доверяваме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...Плащането на минимална заплата от около 12 500 рубли (156 долара) месечно...'' Хахаха- тъъъпите ватнииици тръгнали да се хвалят с размер на МЕСЕЧНА РУСКА ЗАПЛАТА, която някои български ИТ-та получават като нето заплащане за 1 човекочас, работейки хоум офис за големи чужди компании;D Има да чаааакат с такава ''зарплата'' да си купуват западни стоки- ако още са останали някои, то те са със суперинфлационни цени в русия;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
хахаха, и аз това щеше да кажа... то па един разход, сигурно за тоалетна хартия плащат повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
156 долара минимална заплата :))) смях и скъсани г.ащи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още