IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпробва ракета, която според Путин няма равна на себе си

Междуконтиненталната балистична ракета Сармат има най-големия обсег за разрушаване на мишени в света

20:55 | 20.04.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия съобщи в сряда, че е провела първо изпитание на междуконтиненталната си балистична ракета Сармат, която е нова добавка към ядрения ѝ арсенал, а президентът на страната Владимир Путин твърди, че тя ще даде храна за размисъл на враговете на Москва, предава Ройтерс.

Телевизиите показаха как Путин е уведомяван от представители на армията, че ракетата е била изстреляна от Плесецк в северозападната част на страната и е улучила цели на полуостров Камчатка в Далечния изток.

Сармат е разработвана от години и тестовото ѝ изстрелване не е изненада за Запада, но се случва в момент на крайно геополитическо напрежение заради продължаващата вече осем седмици война на Русия в Украйна.

„Новият комплекс има най-високите тактически и технически характеристики и може да преодолее всички модерни средства за противоракетна отбрана. Той няма аналог в света и няма да има за дълго време“, заяви Путин.

„Това наистина уникално оръжие ще засили бойния потенциал на въоръжените ни сили, като надеждно гарантира сигурността на Русия от външни заплахи и предостави храна за размисъл на хората, които в разгара на трескава агресивна реторика опитват да заплашват страната ни“, допълни той.

Сармат е нова тежка междуконтинентална балистична ракета, която се очаква Русия да използва с десет или повече бойни глави върху всяка ракета, съобщи Американската конгресна служба за анализи.

След като започна нашествието на 24 февруари, Путин изтъкна ядрените сили на Русия и предупреди Запада, че всеки опит да застане на пътя на страната „ще доведе до последици, които той никога не е виждал в историята си“.

Няколко дни по-късно Путин нареди руските ядрени сили да бъдат поставени в повишена бойна готовност, което засили притесненията на Запада.

„Перспективата за ядрен конфликт, която преди време беше немислима, сега отново е възможна“, коментира на 14 март генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Руското министерство на отбраната съобщи в комюнике, че Сармат е изстреляна в 15,12 ч. московско време, а тренировъчните бойни глави са достигнали тестови обхват в Камчатка в Тихия океан, разстояние от близо 6000 км.

„Сармат е най-мощната ракета с най-големия обсег на разрушаване на мишените в света, което значително ще увеличи бойната сила на стратегическите ядрени сили на страната ни“, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 11
Императорът
преди 2 години
Нз как човек с нормално интелектуално развитие над 8-годишна възраст може да вярва, че войници ще мъкнат перални по бойното поле... и то ще ги крадат от най-бедната държава в Европа. Дано си на Седем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
Кой ще запука, бе... Т*пият си ти. От тая ракета няма дори особена нужда, само подводният флот на Русия стига. 6 подводници 4-о поколение и една пето. 960 ядрени бойни глави и 6 подводни дрона Посейдон. На САЩ най-модерната им подводница е трето поколение, дето руснаците я прогониха от Охотско море. Руските подводници сещаш ли се къде са? Чучyлото байдън няма на успее дори да напълни памперсът за последно, преди да се изпари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Julius_BG
преди 2 години
Тоя *** кагебист ги върна направо в 19-ти век! Крадат перални, няма с какво да си изперат *** ***, тръгнали ракети да фъргат... същи Фат бой, ама без мазнинките! Скоро и на другите корема им ше залепне за гърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
strol
преди 2 години
Хахаха...*** джудже показва мускули и се прави на страшен пред света.Вече започва да се притеснява,че пресоли супата и НАТО може да го запука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Поредния бвзаналогов еквивалент на крайцера Масква.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още