IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич: Няма да налагаме санкции срещу Русия, застрашавайки интересите си

Преизбраният президент защити сделка с Китай за военно оборудване и казва, че "гарантира" мира на Балканите

09:32 | 21.04.22 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сърбия няма да застраши националните си интереси, присъединявайки се към санкциите на Запада срещу Русия заради инвазията в Украйна, заяви преизбраният президент на страната, който защити и покупката на китайска ракетна система въпреки възраженията на Европейския съюз.

Александър Вучич казва в интервю за Financial Times, че Белград няма да „избира страна“ въпреки призивите на ЕС държавите, кандидатстващи за членство, да се присъединят към Брюксел в затягането на икономически санкции срещу президента Владимир Путин.

Сърбия, която кандидатства за член на съюза, отдавна има силни връзки в политиката, икономиката и сигурността с Русия, която доставя газ и подкрепи отказа на Белград да признае зависимостта на бившата му провинция Косово.

„Имаме нещо като защита [от страна на Русия]. Какво иска Западът? Да захвърлим всичките си национални интереси, защото някой се нуждае от нещо за себе си?“, казва той, говорейки за Украйна и желанието на Запада за единство по отношение на инвазията.

„Хората говорят за избор на страна. Не, ние сме избрали да сме на наша страна, на интересите на Сърбия. Бяхме бомбардирани от 19-те страни на НАТО [през 1999 г.] и санкционирани“, каза Вучич, имайки предвид интервенцията на НАТО в опит да сложи край на кървавата война в Косово.

„Не сме наложили санкции срещу никого, защото... не вярваме, че санкциите променят нещо. Можете да притискате и принуждавате Сърбия, но това е искреното ни мнение“, допълва президентът.

Коментарите от Вучич, който спечели нов 5-годишен мандат миналия месец, предполагат, че Белград ще продължи да следва линията към Москва и Китай въпреки натиска от Брюксел.

Европейските лидери непрекъснато подчертават публично, че възприемат Сърбия като бъдещ член на блока, но в частни разговори изразяват нарастващото си раздразнение от отношенията на Белград с Москва и Пекин. Представители в Брюксел и в страните членки обаче се опасяват да не заемат прекалено твърда линия срещу балканската страна и да я прибутат в ръцете на Русия и Китай.

Войната на Русия в Украйна доведе до нарастващи призиви от някои в ЕС да се ускорят преговорите за членство като начин Балканите да се привлекат по-твърдо към Запада.

Скорошната покупка на китайската зенитно-ракетна система FK3 от Сърбия също предизвика проблеми, тъй като Западът се опасява, че това може да даде на Пекин нарастващо влияние.

Макар че притежаването на китайски оръжия не е срещу регулациите на ЕС, то прави трудно или невъзможно участието в общи отбранителни проекти или учения на ЕС заради несъвместимите системи и опасенията около потенциалната способност на Пекин да следи употребата на оборудването си.

„Когато става въпрос за външна политика и политика по сигурността, Сърбия добре знае, че като страна кандидат се очаква да се приведе в съответствие със стандартите и политиките на ЕС“, заяви Европейската комисия.

Вучич каза, че последната серия от покупка на оръжия от Сърбия, включително на френски изтребители и турски бойни дронове, са част от усилията да запази стабилността, докато съседните страни също увеличават закупуването на оръжия.

„Уведомихме всичките си западни партньори, включително САЩ, за покупката на FK 3 през 2018 г. Подписахме финалния договор през 2019 г. И те знаеха всичко за това“, казва Вучич.

„Цялата система дори все още не е доставена. И не е за Русия. За Сърбия е“, допълва той.

Вучич казва, че Сърбия трябва да реши статута на Косово, където напрежението се нагнети миналата година заради привидно баналния въпрос за признаване на регистрационни номера на превозни средства, а Белград показа тежкото си въоръжение преди деескалирането на конфликта.

Косово обяви независимост едностранно през 2008 г. в ход, който според Сърбия нарушава мирното споразумение, сключено след войните през 90-те. Русия и Китай също подкрепят Белград в противопоставянето му признаването на Косово.

Сърбия ще трябва да контролира и напрежението в Босна, където местният сръбски лидер Милорад Додик открито оспорва баланса на силите и иска по-голяма автономия. Макар че Вучич защити Додик, той казва, че е призовал лидера на босненските сърби да се откаже от разколническите си планове, включително за собствени въоръжени сили.

„Казах на Додих да не създава армия. И той прие това. Мирът и стабилността са най-важните в региона“, казва Вучич.

Сръбският президент допълва, че „много играчи“ са имали интерес в дестабилизирането на Балканите, но каза, че е заявил пред европейските лидери, че Сърбия ще се опитва да запази регионални мир.

„Казах им – гарантирам ви с името си, ще направим всичко, за да избегнем всякакъв вид сблъсъци в региона, включително Босна, включително Косово. Имате обещанието ми“, заяви Вучич.

Президентът допълва, че Белград няма непосредствена алтернатива, с която да замени газа от Русия. Дългосрочна сделка за доставки приключва следващия месец и Вучич казва, че Сърбия ще се опита да подпише нови условия.

„Трябва да го направим“, обяснява той. „Преди да диверсифицираме източниците си на газ, трябва да го направим, трябва да оцелеем, трябва да живеем“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Така е ! Ние също трябва да си пазим интересите започвайки с намалянето на руската енергийна зависимост от над 90% (газ и петрол).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Браво на хървати, макета и други които се оттърваха от сръбското иго цели 45 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Прав е човека - ако не си пазиш собствените интереси ще пазиш нечии други. ЕС лицемерно ръкопляска на натовската "интервенцията" в Сърбия, но освирква руската "специална операция".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
все такива решения да взима сърбите.. пожелавам им го от сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ей ква държава беше югославия докато странеше от съветския съюз... и в ква се превърна щом отново се сближиха... случайност, надали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
GiRo
преди 2 години
Говори за себе си относно дъното. Последните 30 години България дръпна страшно много, в сравнение с онези 45 години, които помня и не искам да се връщат по никакъв начин. Затова е добре руският ботуш да стои максимално далече. Просто защото не носи нищо друго освен разруха и ситуацията в Украйна го доказва за пореден път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти може и да си на дъното, изкълчен копейник, но хората, държавата и бизнеса не са. И фактите, които съм представил в коментар 1 го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 2 години
"Наказанието за глупостта е бедността" Точно! Затова сме на дъното след 30 години ДЕМОнизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
andy
преди 2 години
Браво! Един политик с топки! Не като останалите подлиги на сащианско-еуропейските икономически интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нали српския дългуч си знае - ЕС през крив макарон! Нека китайците и opките да изкупят още малко инфраструктура и мини, пък после да се чудят Защо износа 2 пъти по-нисък от България, защо имат двуцифрен процент безработица и защо в България средната заплата е с 50% повече. Наказанието за глупостта е бедността, цитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още