fallback

Вулгарният поздрав на Путин за 9 май

Нашият свещен дълг е да попречим на идеологическите наследници на победените да си отмъстят, написа руският президент до украинците

10:17 | 09.05.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на войната на Русия срещу Украйна владетелят на Кремъл Владимир Путин поздрави лидерите на няколко бивши съветски републики, както и на сепаратистките региони в Източна Украйна, по случай 77-ата годишнина от края на Втората световна война. Той пренебрегна ролята на западните съюзници от тогавашната антихитлеристка коалиция, както и правителствата на Украйна и Грузия. „Днес е наш общ дълг да предотвратим възраждането на нацизма, донесъл толкова много страдания на хората в различни страни", се казва в поздравлението, публикувано на уебсайта на Кремъл.

„Както през 1945 г., победата ще бъде наша", продължава Путин. „Днес, подобно на своите предци, нашите войници се сражават рамо до рамо за освобождението на родината си от нацистката мръсотия“, каза още той.

В пасаж, адресиран до украинците, Путин заяви: „За съжаление, днес нацизмът отново надига глава. Нашият свещен дълг е да попречим на идеологическите наследници на победените" да си отмъстят. Той пожела на всички жители на Украйна „мирно и справедливо бъдеще".

На 24 февруари Русия започна агресивна война срещу Украйна и я оправда, без да представи никакви доказателства, с необходимата „денацификация" на съседната държава. Във видеопослание украинският президент Володимир Зеленски сравни руското нападение срещу страната му с нахлуването на Вермахта в Съветския съюз през 1941 г.

Писмото на Путин е изпратено до правителствата на Армения, Азербайджан и Беларус, както и до няколко бивши съветски републики в Централна Азия. Освен източните украински сепаратистки региони Донецк и Луганск, които Москва призна за независими в края на февруари на фона на ожесточени международни протести, Путин поздрави и регионите Абхазия и Южна Осетия, които се отцепиха от южнокавказката република Грузия. Той споменава също украинския и грузинския народ, но не и техните правителства. През 2008 г. Русия започна война с Грузия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
fallback