IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вулгарният поздрав на Путин за 9 май

Нашият свещен дълг е да попречим на идеологическите наследници на победените да си отмъстят, написа руският президент до украинците

10:17 | 09.05.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL</em></p>

Снимка:  EPA/SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL

На фона на войната на Русия срещу Украйна владетелят на Кремъл Владимир Путин поздрави лидерите на няколко бивши съветски републики, както и на сепаратистките региони в Източна Украйна, по случай 77-ата годишнина от края на Втората световна война. Той пренебрегна ролята на западните съюзници от тогавашната антихитлеристка коалиция, както и правителствата на Украйна и Грузия. „Днес е наш общ дълг да предотвратим възраждането на нацизма, донесъл толкова много страдания на хората в различни страни", се казва в поздравлението, публикувано на уебсайта на Кремъл.

„Както през 1945 г., победата ще бъде наша", продължава Путин. „Днес, подобно на своите предци, нашите войници се сражават рамо до рамо за освобождението на родината си от нацистката мръсотия“, каза още той.

В пасаж, адресиран до украинците, Путин заяви: „За съжаление, днес нацизмът отново надига глава. Нашият свещен дълг е да попречим на идеологическите наследници на победените" да си отмъстят. Той пожела на всички жители на Украйна „мирно и справедливо бъдеще".

На 24 февруари Русия започна агресивна война срещу Украйна и я оправда, без да представи никакви доказателства, с необходимата „денацификация" на съседната държава. Във видеопослание украинският президент Володимир Зеленски сравни руското нападение срещу страната му с нахлуването на Вермахта в Съветския съюз през 1941 г.

Писмото на Путин е изпратено до правителствата на Армения, Азербайджан и Беларус, както и до няколко бивши съветски републики в Централна Азия. Освен източните украински сепаратистки региони Донецк и Луганск, които Москва призна за независими в края на февруари на фона на ожесточени международни протести, Путин поздрави и регионите Абхазия и Южна Осетия, които се отцепиха от южнокавказката република Грузия. Той споменава също украинския и грузинския народ, но не и техните правителства. През 2008 г. Русия започна война с Грузия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
LaCosta
преди 1 година
"Вулгарният поздрав на Путин за 9 май......." ----- Бойчо, ще се наказваме! Явно пак си си водил внимателно записки какво казва единственият европейски държавник! Докога? Да не би да си се изкушил да гледаш парад на истинска армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Аз не разбрах в какво се състои вулгарството на Путин, наричан нз защо "владетелят на Кремъл". Това да не ви е султан, бе? Ако говорим за вулгарство, ще ви кажа кое е вулгарно: Вулгарно е в ЕС да празнуват "денят на Европа", ама не на цялата (защото Русия е половин Европа), а точно на тази, която тогава се сражаваше на страната на нацизма (освен България и още 1-2 държави, всяка друга е дала на нацистите по-големи или по-малки военни формирования за атаката срещу СССР) и сега ПАК защитава нацизма в лицето на украйна. Откога разгромените празнуват победата над самите себе си? А да се твърди, че Русия нямала доказателства за нацистката същност на украинската хунта, е проява на най-висша наглост. Доказателствата са толкова много и неопровержими, че и слепите и лудите разбраха каква е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Микроцефалчик, във вселената на твоята самотна мозъчна гънчица, руската армия яде бой, украинските герои вече са влезли в Москва и напредват към Кремъл, а навред по света, където забиеш тръба в земята, бликват нефт и газ, но в реалността е точно обратното. Защо занимаваш с фантазиите си нас, а не своят лекуващ лекар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А пък за горива 5-6 лева за литър може да говори само изключително глупав и неграмотен човек, който не знае, че дори сега Нефтохима купува на борсови цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Абе, глуповат копейник, защо си мислиш, че само Мордор има нефт и газ?! И нефт и газ ще имаме, при това не от твоите господари алкохилици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Според главния парашутист "гЪзоподаването не е спирано!" Така е, това е очевидно, че мощно продължавате да се подавате. Вас не ви мислим. Проблемът на обикновените хора е, че газоподаването е спряно. Сторо и нефт няма да имаме. И тогава горивата ще ударят 5-6 лева за литър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Както и да го погледнем ние губим!... ако сегашните *** продължат да са командвани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 1 година
общото с втората световна е, че отново победил ще е този който получава американско оръжие... тогава бешв ссср, днес е украйна! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
''...Както през 1945 г., победата ще бъде наша",...'' Не, НЯМА да бъде ваша, защото целия цивилизован свят е срещу вас. И за паралелния ви ПИРАТСКИ внос на западни стоки има лек- просто собственика на авторските и сродните му права и на лицензиите ви резва софтуера и край- ще имате само апаратите- айфоните- но те ще ви стоят като паметник, защото ейпъл ще им резне софтуера/ операционната им система и вие няма да можете да ги използвате като смартфони и изобщо- като телефони. Напр, дамското бельо на Триумф ще стане свръхдефицитна, луксозна стока, защото то се шие предимно за размерите на нас- европейките, а Виктория сикретс не може да се опре на малкия пръст на Триумф- номерациите им са различни, Виктория сикретс са само един найлон, а Триумф имат серия, която е над 90 процента дантела, специално за бельо...Така яко се самопростреляхте руснаците в слепоочието, че тепърва ще видат всички руснаци и рускини, че не може хем ''икрайнанаша'' и ''кримнаш'', хем рускините да носят бельо на Триумф и Виктория сикретс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Не бой се Пyтте, светът ще се избави от най-новата форма на фашизма - рашизма и то съвсем скоро! И преди да дрънкаш за други страни, погледни се в огледалото да видиш, как превърнахте пPоcия в точно копие на нацистка Германия от 1939та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още