IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местен добив на газ и ВЕИ ще доведат Украйна до енергийна независимост

След войната местният газ ще бъде достатъчен, а след това енергийната ефективност и зелените мощности ще подкрепят възстановяването, смятат в страната

13:35 | 30.05.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

До 3-5 години Украйна може напълно да откаже вноса на природен газ, разчитайки на собствения си добив и производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Тези планове сподели украинският енергиен министър Херман Халушченко във Facebook.

Заради структурни промени в икономиката и няколкото икономически кризи потреблението на природен газ в Украйна намалява значително в последното десетилетие - от малко над 50 млрд. куб. метра през 2013 година до 29,8 млрд. куб. метра през 2019 г. Пандемията от коронавируса сви още малко потреблението, а войната, която започна Русия, вероятно ще го намали с още поне една трета, според анализатори.

В последните години около половината от потреблението на природен газ се покрива от местен добив. По данни на първия вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свириденко, цитирани от украинската информационна агенция УНИАН, през последните години Украйна внася около 10 млрд. куб. метра газ годишно.

От 2015 г. страната купува газ от европейските пазари, а не директно от "Газпром". До раздялата се стигна, след като на два пъти Русия спря газа за Украйна в последните 20 години заради различни спорове, а през 2014 г. Москва едностранно анексира Крим, което накара Киев да потърси независимост за своите енергийни доставки.

Реално заради местния добив на въглища и газ, както и заради ядрените централи, през последните години Украйна успява да покрие сама около 65% от своите енергийни нужди. Киев е в доста по-добро положение от ЕС, който трябва да внася почти 60% от енергията, която потребява.

Украйна е втората по залежи на газ страна в Европа - доказани са около 1 трилион куб. метра, но част от находищата - и на конвеционален, и на шистов газ, така и не са разработени. Две са потенциалните полета на шистов газ - Юзовското находище, което е в границите на Донецка и Харковска област, и край Лвов. 80% от доказаните находища от конвенционален газ в Украйна са на изток от река Днепър в централната част на страната - около Харков и Полтава.

Според местните анализатори ако в богатите на газ региони не се водят военни действия, страната може да се справи с покриване на потреблението с местен добив. А особено при ограниченото заради войната търсене - и в много по-кратък от предвидения от правителството 3-5-годишен срок. По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) домакинствата в страната са най-големият потребител на природен газ.

В активните зони на военни действия - в Луганска област са около 1% от доказаните газови залежи на Украйна, а Донецка област е богата на шистов газ. Около 10% от доказаните залежи на газ са в крайбрежието около Крим, Черно море и Азовско море.

Възстановяването на украинскита икономика обаче ще изисква и допълнителни мерки от правителството, за да гарантира енергийната сигурност. Плановете са да бъде обърнато внимание на енергийната ефективност, която в момента е няколко пъти по-ниска от средноевропейската, както и на зелените мощности с потенциал особено за водни централи и биомаса.

Към края на 2020 г. зелените мощности имат дял от 12,4% от енергийния микс на страната, а плановете на правителството преди войната бяха до 2035 г. този дял да се увеличи до 25%. Основен енергоизточник на Украйна в момента са въглищата с 30% от микса, природният газ е с 28%, а ядрената енергия - 24%. Залежите от въглища обаче са основно в конфликтния регион на Донбас.

Няколко са областите с добри условия за развитието на зелени мощности - вятърни и соларни, около Одеса, Николаев, в Запорожието, Херсон и Днипро, сочат данните на търговското министерство на САЩ. Около 66% от всички централи, използващи ВЕИ в страната, са именно в тези зони.

Междувременно Киев опитва да увеличи износа на електроенергия и това би донесло приходи и на разрушената от военните действия украинска икономика, и на изпадналата в криза в последните месеци европейска енергетика.

Потреблението на електроенергия в Украйна е силно намаляло и без изгледи скоро да бъде възстановено, след като руската военна инвазия изтри цели градове и индустрии от картата на страната. Най-познатият пример е Мариупол - град с почти 500 хил. жители, и "Азовстал" - едно от най-големите метарулгични предприятия в Украйна, които са почти напълно разрушени.

В същото време цената на електроенергията достига рекорди в Европа и в почти всички страни от ЕС вече са предприети мерки за смекчаване на ефета от скъпата енергия върху живота на хората.

За вноса на украинска електроенергия в ЕС се заговори преди седмици - страната вече се присъедини към европейската мрежа, а в момента има производство в излишък. Един от проблемите за енергийната мрежа от войната в страната е производството на ядрените централи, които не са особено гъвкави. Украйна е седмият най-голям производител на електроенергия от ядрени централи с около 83 тераватчаса, произведени през 2019 г. 

В момента тази електроенергия е с по-ниска цена спрямо европейските пазари и е с нисък въглероден отпечатък, което е в съзвучие с европейските политики. Нещо повече - в ЕС голяма част от природния газ се използва 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 1 година
Джиросан Украйна щяла да остане без индустрия и няма да и трябва газ ти на това добра новина ли му викаш???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Добре познатите тролейбуси и едно заблудено чиче бързо налазиха тази добра новина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Импе, не вярвам Вова да дели плячката с друг. Залогът е твърде голям...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Само дето основната част от находищата вече няма да са на укpoпска територия. То и Лвов може да се окаже на полска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
"ще доведат Украйна до " - камилата или камиларя. Още тази зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Alex, не го дават, а го продават :) Отделно пък укрите получават пари от Россия за транзитите на газ/петрол. НО затова пък настояват БГ да спре вноса им. Наистина странна война:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Някой им сви Запорожката АЕЦ, мисля, че бяха 6 блока. Поне няма да бъде спряна поради липса на подходящо гориво. А руснаците и сега продължават да дават електроенергия на Укрия. А съвсем неотдавна спряха нафтата. Малко странна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Добиваха, ама сега след войната ще падне потреблението и вече ще им стига собствения добив. Макар че, не се знае кои находища ще им останат. Пак правят сметки без кръчмар. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
mick
преди 1 година
Досега защо не добиваха газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още