IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не купува газ от "Газпром", увеличава вноса от Европа

Киев купува по 16,5 млн. куб. метра природен газ от Словакия

11:21 | 10.07.15 г. 2
Украйна не купува газ от "Газпром", увеличава вноса от Европа

От 1 юли Киев временно замрази покупката на природен газ от „Газпром“. Официалната причина е, че двете страни не успяха да се споразумеят за цената на суровината през третото тримесечие - „Нафтогаз“ поиска цена от 200 долара за 1000 куб. метра, а предложението на „Газпром“ е за цена от 247 долара за 1000 куб. метра.

Заради неплатени в миналото сметки Украйна трябва да предплаща покупките си на природен газ. Съответно – при липсата на плащане „Газпром“ спря да доставя газ.

За сметка на спрените от Русия доставки, Киев увеличава вноса на газ от ЕС. По реверсивните връзки със Словакия страната си доставя 16,5 млн. куб. метра на ден, или с 21% повече газ, съобщи ТАСС. В момента обаче Украйна успява да си доставя газ само от Словакия, макар и реверсивни връзки да има и с Унгария и Полша.

Преди дни от „Газпром“ изразиха своите опасения, че Украйна не се подготвя за зимния сезон. Страната трябва да напълни газовите хранилища, които покриват пиковото потребление в студените месеци.

В същото време руски експерти развиха теорията, че Украйна няма пари да купува газ, особено при клаузата за предплащане на заявените количества. От другите източници – Словакия, Унгария и Полша, подобно изискване няма, посочиха наблюдателите, и вероятно това е причината страната да купува в момента от Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 8 години
Забеляза ли, че пише, че Словакия не иска предплата за газа. В момента украинците така да се каже го вземат безплатно, а дали ще платят сметката зависи от парите които ще им даде ЕС, явно Словакия има гаранции от Брюксел, че ще си получи парите рано или късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Твърди се, че газът се продава на Полша по 247 $. Пита се, как биха правили реверс хохлите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още