IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша иска да се превърне в икономически хъб за Украйна

Помощта за Киев може да е от полза за полската икономика, смята премиерът на страната

20:05 | 01.06.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Полша ще получи подкрепа за икономиката си от споразумения в помощ на Украйна, заяви премиерът на страната при откриването на временни жилища, финансирани и построени от Варшава, в украински град, който беше до голяма степен разрушен по време на войната с Русия, предава Ройтерс.

Страната ще се възползва от възможни споразумения за реекспорт на украинско зърно, помощ за Украйна да възстанови инфраструктурата си и внос на енергия от съседната си страна.

Полша е един от най-големите финансови поддръжници на Украйна от нашествието на 24 февруари, но Матеуш Моравецки заяви, че помощта за Киев може също да е от полза за полската икономика.

„Днес подготвяме редица споразумения между конкретни министерства, които ще помогнат на Украйна и ще дадат импулс на икономиката на Полша“, заяви Моравецки на пресконференция в град Бородянка, близо до Киев.

„Това, например, са споразумения, свързани с износа на украинско зърно“, каза той и допълни, че Полша може да се превърне в икономически хъб за Украйна. Полските железници ще се възползват от транспортирането на украинско зърно към балтийските черноморски пристанища.

В момент, когато Русия контролира или на практика блокира украинските черноморски пристанища, доставките на зърно от Украйна са спрени след началото на нашествието, а Москва обвинява западните санкции за нарушения износ на зърно и изкуствени торове.

Моравецки заяви, че полското министерство на инфраструктурата ще участва в пътни и железопътни проекти в Украйна, а министерствата на вътрешните работи и на отбраната също работят по споразумения.

„Полски компании ще участват във възстановяването на Украйна, но първо трябва да освободим Украйна“, допълни Моравецки.

Киев и Варшава обсъждат вноса на електрическа енергия от Украйна, който ще подкрепи стабилността на полската енергийна система и ще позволи на Украйна да се възползва от синхронизирането на електропреносните мрежи с мрежата на ЕС.

В същото време енергийни компании вече доставят оборудване, включително кабели и преобразователи, за да помогнат за възстановяването на доставките на ток в области на Украйна, които са засегнати от войната.

След руското нашествие на Украйна и бомбардирането на местни рафинерии Полша помогна на Украйна, като осигури безплатно горива за двигателни превозни средства. Сега най-голямата рафинерия в страната, PKN Orlen, продава горива на Украйна, съобщи в понеделник министърът на климата Анна Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 5
Ivel
преди 1 година
Днес Лавров е имал многообещаваща среща с хората облечени с чаршафи. Резултата от срещата е още по-скъпа нафта за хората със санкциите. Честито! Отделно са уточнили детайлите на предстоящото влизане на Саудитска Арабия в БРИКС. Аржентина също се е запътила натам, и Турция намеква за такава възможност. Става доста интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
ъхъ , кат твойта фуста ... и туй дет показваш ич не е за гледане ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Не лъжата краката са къси , иZрожденче ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
potentielle_energie
преди 1 година
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D1%85_%D0%AF%D1%80%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Jaruzelski_Castro_1972.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Хъба за ЕС ще е САЩ !! Русия за тия месеци е продала на САЩ 2 пъти повече нефт! ЕС стана мисирник, където хранят мисирките със демокрация, бой и сръбска музика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още