IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Кънчев: НАТО се готви за възпиране и отбрана по Източния фланг

Новата стратегическа концепция на Алианса предвижда актуализирана оценка на среда с непрекъснати кризи, посочи експертът

11:12 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Нито един стратегически център не се ангажира с прогнози за развитието на войната между Русия и Украйна, но доколкото чета в най-новата стратегическа концепция на НАТО, мога да кажа, че тази нова концепция готви Алианса за една дългосрочна и тежка конфронтация по източния фланг - от Балтийско море до Черно море и разширения Черноморски регион със Средиземно море. Концепцията е написана по такъв начин, че да обясни как НАТО може да изгради възпиране и отбрана по Източния фланг. Това каза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, бивш зам.-министър на отбраната.

"НАТО се готви за много дълъг срок на събитията в Украйна. Доколко двете страни в този конфликт могат да издържат е друг въпрос. Ще бъдем свидетели на този процес, но във всички случаи е добре той да приключи колкото може по-бързо, защото не е от полза вече нито за Русия - нейният световен имидж силно е сринат, нито за Украйна, която дава много жертви и търпи много големи материални разрушения", коментира той.

Проф. Кънчев обясни, че новата стратегическа концепция на НАТО, по която Алиансът ще работи през следващите десет години, е свързана с нова оценка на стратегическата среда. По думите му, стратегическата среда е ключов компонент във всяка стратегическа концепция, защото от нея зависи как ще бъдат развити останалите тезиси в нея.

"На първо място се посочва, че в тази среда НАТО не може да очаква дълготраен мир, а напротив – не бива да се пренебрегва опасността от атака срещу една или повече страни от НАТО", каза експертът.

Проф. Кънчев посочи, че вторият елемент е свързан с това, че се намираме в период на изострящо се стратегическо съперничество, което генерира непрекъснато кризи между глобалните сили на световната сцена.

"Третият елемент е оценката за Русия. Счита се, че това е част от стратегическата среда – Русия се намества като много важен, деструктивен фактор в тази среда и се опитва да разделя вътрешно НАТО, като формира вътрешни центрове на влияние в организацията, служи си с всички видове хибридни операции, с опити за изнудване и натиск там, където може да се постигне", отбеляза той.

Според него четвъртият елемент е появата на Китай, като думата "Китай" се използва за пръв път от 1965 година във висок стратегически документ на Алианса. Румен Кънчев напомни, че през 2019 година, на срещата в Лондон, страната вече е посочена като сила, която участва като стратегически партньор на Русия и заедно се опитват да променят реда, установен в света след края на Студената война, който е базиран на демократични институции и спазване на определени правила.

„В първата стратегическа концепция на НАТО след края на Студената война, написана 1991 година, Русия е посочена като стратегически партньор на НАТО и се препоръчва с нея да се работи", припомни проф. Румен Кънчев. Той добави, че с Русия се е обсъждало всичко – членство в НАТО, в ЕС, водили са се преговори и относно ядреното оръжие, защото и днес 90% от яденото оръжие на планетата се притежава от САЩ и Русия. "Водиха се преговори и за стратегическата стабилност. С идването на власт на Владимир Путин последва рязък завой. След Елцин Русия е друга и следва други стратегически приоритети. Нейното отношение към света на западните либерални демокрации рязко се промени", коментира експертът.

Възможен ли е тактически ядрен удар във войната? В какво се изразява руската военна доктрина? Какво ще последва след експулсирането на руските дипломати? Ще остави ли Русия посолството си в България? Каква е ролята на Турция на геополитическата сцена и в състояние ли е тя да бъде икономически, дипломатически и военно-политически лидер в Близкия изток и каква ще бъде цената за едно такова турско лидерство в тази зона?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още