IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария обсъжда присъединяването към прокуратурата на ЕС

Будапеща се опитва да си осигури достъп до важните за икономиката еврофондове

12:34 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Кабинетът на Унгария е обсъдил възможността за приемане на юрисдикцията на главния прокурор на Европейския съюз (ЕС). Това обяви министърът, отговарящ за преговорите за отключване на финансирането от ЕС, пред седмичника Mandiner.

За разлика от повечето лидери на страни от блока, премиерът на Унгария Виктор Орбан отказа да се присъедини към Европейската прокуратура. Според него това е червена линия, която нарушава националния суверенитет, пише Bloomberg.

Той обаче е подложен на силен натиск да отстъпи по някои въпроси, за да получи достъп до фондове за милиарди евро, които са от решаващо значение за икономиката.

ЕС замрази фондовете за Унгария заради опасения за корупция и неспазване на върховенството на закона.

Въпреки че Унгария предложи стъпки срещу корупцията, които не изискват възприемането на ролята на прокурора на ЕС, това не означава, че изключваме възможността“ за признаването му, коментира Тибор Наврачич, унгарският министър на еврофондовете, пред седмичника.

„Обсъдихме присъединяване към мандата на европейския прокурор“, посочва Наврачич. „Полето ни за маневриране е доста широко и Виктор Орбан играе активна роля в това“, допълва той.

Европейската прокуратура е независим орган на ЕС, който отговаря за разследването и преследването на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС. В момента 22 от 27-те членки на ЕС участват в институцията.

Споровете на Унгария с ЕС забавиха изплащането на 37 млрд. евро финансиране от блока. Това удари сериозно унгарската национална валута – форинтът, който силно поевтиня в сравнение с други национални валути.

Най-наложителното за Унгария е да сключи сделка с ЕС тази година за около 15 млрд. евро от фонда за възстановяване от пандемията. Без споразумение тази година Унгария ще загуби достъп до 70% от тези пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още