IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опустошителна присъда за върховенството на закона и в Унгария и Полша

Двете страни са най-критикувани в новите доклади на ЕК, но органът открива нередности дори в Германия и Австрия

08:12 | 14.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Правосъдие, медии, корупция: според анализа на Европейската комисия върховенството на закона в страни като Унгария и Полша е в остра опасност. В сряда органът, отговарящ за спазването на стандартите на ЕС, даде унищожителна оценка и за двете страни.

В докладите се изразява загриженост относно независимостта на съдебната власт, застрашен е плурализмът на медиите, а борбата с корупцията се смята за недостатъчна.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова изтъкна, че ситуацията в ЕС е проблематична и поради външното въздействие. Усилията на ЕС да защити върховенството на закона в Украйна, която е обект на нападение от страна на Русия, са надеждни само ако самият той е в ред, каза тя. Но някои страни са далеч от всичко това. Според Йоурова съществуват опасения най-вече по отношение на независимостта на съдебната власт.

Клиентелизъм, фаворизиране и непотизъм в Унгария

Европейската комисия продължава да вижда значителни проблеми в Унгария. Изразените по-рано опасения относно независимостта на съдебната власт не са разсеяни. Продължават да са налице недостатъци по отношение на лобирането, преминаването на политиците в света на бизнеса и финансирането на партиите и кампаниите.

Независимите механизми за контрол все още не са достатъчни за откриване на корупция. Говори се за „среда, в която рисковете от клиентелизъм, фаворизиране и непотизъм във висшата публична администрация не са преодолени".

Освен това голяма част от държавната реклама се насочва към медии, близки до правителството. Освен това ЕК обвинява правителството на Виктор Орбан, че е използвало "широко" правомощията си по време на извънредната ситуация заради коронакризата - дори в области, които не са свързани с пандемията.

От години Унгария е едно от „проблемните деца“ на ЕС в областта на върховенството на закона. Срещу страната се води процедура по член 7 от Договорите за ЕС за предполагаемо незачитане на основните ценности на ЕС. Освен това Европейската комисия задейства срещу Унгария т.нар. механизъм за върховенство на закона, който заплашва да намали средствата на ЕС.

Сериозни опасения относно независимостта на полската съдебна система

Полша също е във фокуса на ЕК от години. Срещу Варшава се водят и производства по член 7, а Съдът на Европейския съюз неколкократно е отменял полски съдебни закони. Неотдавна националното консервативно правителство предприе стъпка към решаване на някои проблеми.

Но Европейската комисия продължава да изразява „сериозни опасения относно независимостта на полската съдебна система". Полша се съгласи на определени реформи, но въпреки това все още трябва да се обърне внимание на сериозните опасения относно независимостта на Националния съдебен съвет. ЕК вижда и явни недостатъци в борбата с корупцията, заплаха за медийното разнообразие и независимостта на обществените медии.

Полският министър на правосъдието Збигнев Жобро отхвърли критиките. Европейската комисия се опитва да изнудва Полша, заяви той във Варшава в сряда. Не ставало дума за съдебната система, а за свалянето на правителството на ПиС, което има демократичен мандат в Полша, поясни Жобро.

Критики има дори срещу Германия

Според Европейската комисия върховенството на закона в Германия е в добро състояние. Независимостта на съдебната система все още се възприема като много висока, а Германия се радва на високо ниво на свобода и разнообразие на медиите. Но и тук органът има критики. Според ЕК съдиите трябва да бъдат по-добре платени с оглед на предстоящата вълна от пенсиониране. Това се отнася и до привлекателността на професията.

Комисията също така счита, че е необходимо да се подобри професионалната промяна на политиците, например, преминавайки в света на бизнеса. Така нареченият „период на охлаждане“ за федералните министри и парламентарните държавни секретари след дейността им в политиката трябва да бъде по-дълъг. Процедурите за одобряване на нови работни места за високопоставени държавни служители след изтичане на мандата им също трябва да бъдат по-прозрачни. Освен това трябва да продължат усилията за по-голяма прозрачност на лобирането при работата по нови закони.

Проблеми има в редица държави

Унгария и Полша не са единствените страни, в които има нужда от значителни подобрения. Например в Хърватия и Словакия възприеманата независимост на съдебната система е много ниска.

В България лобирането и защитата на лицата, подаващи сигнали за нередности, досега не са били адекватно регулирани (повече за критиките към страната ни вижте тук), а в Австрия съществуват проблеми по отношение на възможното политическо влияние при заемането на ръководни и управителни длъжности в обществените медии. Комисията съобщи и за опасения относно съдебната система в Румъния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Флинт
преди 1 година
А възможно ли е това да е просто бухалка за непослушните, където Германия и Австрия да се споменават като претенция за обективност? България и Румъния, които бяха до скоро главни герои на тези доклади, по-законни ли станахме или по-послушни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Не е работа и не е в правомощията на Ес да защитава върховенството на законът в нацистка укpoпия, а и къде беше да го защитава - щом се бута да го прави - осем години, докато укропската хунта избиваше собствените си граждани? Сега ли се сетиха? Относно забележките към нас - никъде не се казва, че у нас садебната система е толкова "независима", че отказва да прилага законите, приети от законодателната власт !!! Цели членове от НК масово се нарушават, но никога не се прилагат - и всички виждаме резултатите от това. Ако Монтескьо можеше да възкрасне и да види как садебната власт бойкотира цялата държава, саботирайки правоприлагането, веднага пак щеше да умре. Той не е предвидил, че това е възможно, ама то е и обяснимо, защото по негово време мрсните садии са ги одирaли живи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още