IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайландската борса се издигна до най-високите си нива 1996 г.

Нарастването на БВП и подобряването на политическата обстановка подобриха очакванията на инвеститорите за най-голямата икономика в Югоизточна Азия

12:20 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Тайландската борса се издигна до най-високите си нива 1996 г.

Фондовата борса в Тайланд стигна най-високите си нива от 1996 г. в първата септемврийска сесия, след като политическата обстановка в азиатската страна се подобри значително през последните три месеца, пише Bloomberg.

Нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) и на финансовите резултати на местните компании през второто тримесечие междувременно подобриха очакванията на инвеститорите за най-голямата икономика в Югоизточна Азия.

Главният тайландски борсов индекс SET напредва с 0,6% до 918,31 пункта, воден от банките и енергийните компании. Той е на път да завърши сесията на най-високото ниво от декември 1996 г., когато азиатската финансова криза нанесе тежък удар на повечето пазари на ценни книжа в региона.

Тайландският бат поскъпва на свой ред с 0,4% до 31,17 бата за един долар, което е най-силният му курс от март 2008 г. насам.

SET се е повишил с 27% от най-ниската си точка за тази година, която достигна през май по време на антиправителствените протести в страната, при които загинаха 89 души.

Заради политическото напрежение в Тайланд чуждестранните инвеститори продадоха акции на местни компании за рекордните 1,9 млрд. долара през май. През август обаче те закупиха акции за 505 млн. долара, като един от най-активните вложители в страната е известният инвеститор Марк Мобиус.

Икономиката на Тайланд се разрасна за трето поредно тримесечие за периода от април до юни, като БВП се увеличи с 9,1% на годишна база. В сравнение с първото тримесечие БВП на страната отчете ръст от 0,2 на сто.

През юли индустриалното производство на азиатската страна нарасна с 16,3% на годишна база, а износът – с 46 на сто.

Централната банка на Тайланд очаква ръст на икономиката от 7,5% през 2010 г., което ще е най-доброто представяне от 1995 г. насам.

SET се е повишил с 25% от началото на тази година и е най-добре представящият се индекс в азиатския и тихоокеанския регион за последните осем месеца.

Днешната сесия донесе повишения всички фондови борси в Азия и тихоокеанския регион, с изключение на Китай. В Япония Nikkei 225 се повиши с 1,2% до 8 927,02 пункта, докато на борсата в Сидни S&P/ASX 200 нарасна с 2,1% до 4 495,70 пункта.

За това помогнаха добрите данни за австралийската икономика през второто тримесечие, както и разрастването на производствения сектор в Китай през август. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific напредва с 1,1% до 117,87 пункта, след като записа загуба от 2,2% на месечна база през август.

Единствено широкият китайския борсов измерител Shaghai Composite се понижи с 0,6% до 2 622,88 пункта заради разпродажби в сектора на недвижимите имоти. От публикации в китайската преса днес стана ясно, че финансовите регулатори в страната ще засилят мерките за ограничаване на спекулативните инвестиции в недвижими имоти, за да се контролират риска в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още