IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай има 1,5 трлн. долара скрит дълг?

Много от средствата, отпуснати за насърчаване на икономиката, няма да бъдат върнати и банките ще трябва да отписват кредити

16:00 | 14.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Китай има 1,5 трлн. долара скрит дълг?

Милиарди долари дългове вероятно остават скрити заради разходите на местните власти в Китай, направени с цел насърчаване на икономическата активност в страната. Приближаването на завършването на редица проекти ще разкрие тази огромна планина от дълг, посочва един от най-влиятелните китайски политици Ин Джунцин, цитиран от Ройтерс.

В интервю за агенцията Ин разкрива, че местните власти са натрупали поне 10 трлн. юана (1,5 трлн. долара) „скрит дълг“, създавайки схеми за кредитиране, с които да се насърчава икономиката.

Според него все още не е ясно дали част от тях ще се окажат лоши инвестиции и няма да бъдат върнати заради провал на проектите.

„Голямото количество дълг, генерирано от местните власти, започна в края на 2008 година като борба с негативните ефекти на глобалната финансова криза и ще се превърне в тежко бреме за развитието ни занапред“, посочва Ин, който е член на парламентарната комисия по икономика в страната.

Той подчертава опасността от банкрут на някои от по-слабите общини в Китай, където няма толкова много средства.

„Седемдесет на сто от средствата по програмите за инвестиции и финансиране през 2009 и 2010 година са направени на местно ниво, при положение че общините не разполагат с много активи, а някои дори не могат да плащат заплати на служителите си“, заявява Ин.

Законодателството на Китай не позволява на местните власти да отпускат директно заеми. За да финансират проектите си, те създават инвестиционни схеми, при които се взимат банкови кредити, обезпечени с активи – по правило със земя, или с изричната гаранция на централната власт.

Така в официалния държавен бюджет тези средства не биват показвани и следователно дълговете остават скрити.

„Натрупаните по такъв начин средства, дори и по тях да има държавна гаранция, просто няма как да бъдат върнати. Казано с други думи, местните власти нямат намерение да ги връщат“, категоричен е Ин.

Тези дългове ще трябва да бъдат отписани от китайските банки и от държавата. „През 2009 и 2010 година ние насърчавахме местната власт да увеличава разходите си с цел стимулиране на инвестициите. Проблемите ще започнат да излизат наяве през 2011 година“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Струва ми се, закъсняха с това. Сега, ще имат резерви от обезценяваща се валута и трескаво /вече го правят/ ще се юрнат да изкупуват /що-годе/ качествени активи "на запад" (разбирай, и БГ, т.к. сме удачно разположени.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 13 години
Хахаха, преди няколко седмици имаше статия "Новият балон Китай" и се развихриха защитниците на непогрешимия китайски социализъм с капиталистическо лице.Сега Света е променен. От тук натакък цикличността на кризите ще бъде по-честа от когато и да било, защото информацията, индустрията и потребителски нагласи са в неспирен увеличаващ вихър на догонване и изпреварване едно с друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
При положение че резервите на Китай са стигнали почти 3 трилиона $, след като почти за половин трилион ще изграждат инфрастуктура и ще развиват енергийните си мощност и източници, ерго и енергетиката си много скоро може да очкваме филма "Китай се прощава с $ "' ;) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още