IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan изненада с печалба въпреки земетресението в Япония

Компанията произвежда сравнително малък дял от колите си в Япония, което е подпомогнало подобряването на резултатите

11:13 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Вторият по големина производител на автомобили в Япония – Nissan Motor, отчита по-добри от очакваните резултати за четвъртото тримесечие на фискалната година за компанията. Това се случва въпреки опустошителните последици от земетресението, което удари Япония на 11 март.

За първите три месеца на 2011 година, които се явяват последно тримесечие на фискалната година за Nissan, печалбата е 30,8 млрд. йени (380 млн. долара). За същия период на 2010 година бе отчетена загуба от 11,6 млрд. йени.

Продажбите пък са се увеличили с 10 на сто на годишна база до 2,35 трлн. йени.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 23 млрд. йени, пише Bloomberg.

Оперативната печалба на Nissan за тримесечието е в размер на 88,6 млрд. йени (1,1 млрд. долара), което е ръст от 7,2 на сто на годишна база. Очакванията на специалистите бяха за 78,9 млрд. йени, съобщава Ройтерс.

Печалбата на Nissan идва на фона на спада на положителния резултат на Toyota, за който като основен фактор бяха посочени земетресението и последвалото цунами.

„В сравнение с Toyota, Nissan е в по-малка зависимост на производството от случващото се в Япония. Поради тази причина влиянието на природния катаклизъм върху печалбата е по-малък“, посочва Коджи Ендо, анализатор в Advanced Research Japan.

През фискалната година Nissan е произвел около 25% от автомобилите си в Япония, докато при Toyota този дял е 45%. През март от Nissan са произвели с 55 хил. по-малко автомобила в Япония спрямо прогнозите, посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още