IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски чиновници откраднали 120 млрд. долара и избягали в чужбина

Предпочитана дестинация са САЩ, следвани от Австралия, Канада и Холандия

15:40 | 17.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди корумпирани китайски чиновници са откраднали над 120 млрд. долара и са избягали в чужбина от средата на 90-те години на ХХ век, като предпочитана дестинация са САЩ, се посочва в съобщение на Китайската централна банка, цитирано от АР.

Между 16 000 и 18 000 държавни чиновници и мениджъри на държавни предприятия са изнесли тайно от страната около 800 млрд. юана (123 млрд. долара) между 1995 и 2008 г.

В документа се казва, че парите са заминали за САЩ, Австралия, Канада и Холандия през офшорни банкови сметки или инвестиции като недвижими имоти или вземания.

Чиновниците маскирали кражбите като бизнес транзакции чрез създаването на частни компании за получаване на паричните преводи, става ясно от съобщението.

Китай положи определени усилия през последните години за пресичане на корупцията, която често е обект на протести от обикновените китайци и се разглежда като най-голямата заплаха за политическата стабилност. Тя обаче остава разпространена сред деятелите на комунистическата партия.

Съобщението предупреждава, че корупцията е достатъчно сериозна, за да застраши икономическата и политическата стабилност на страната.

Там се посочва, че освен наказание за виновните чиновници Китай трябва да подобри наблюдението на преводите на активи и да преразгледа начините за разплащане извън страната.

Китайската прокуратура предизвика няколко процеса срещу високопоставени китайски функционери с надеждата да ограничи корупцията. В най-големия скандал през 2008 г. високопоставен партиен функционер от Шанхай бе осъден на 18 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още