IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шеф на China Mobile стана поредният разследван висш ръководител в Китай

От компанията не посочват в какво е заподозрян Джан Чундзян

16:12 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шеф на China Mobile стана поредният разследван висш ръководител в Китай

Заместник-председателят на China Mobile Ltd. - най-голямата телефонна компания в света по брой на абонатите, е разследван, съобщиха от компанията, без да уточняват в какво е заподозрян.

Джан Чундзян е обект на разследване „по подозрение в сериозно нарушение“, се посочва в съобщението на China Mobile до фондовата борса в Хонконг, където се търгуват акциите на компанията, предаде Business Week.

През последните месеци няколко изпълнителни директори в големи държавни китайски компании станаха обект на разследвания по подозрения в корупция и други нарушения. Изданието припомня, че хиляди служители от правителството и кадри на комунистическата партия са наказвани всяка година в страната за корупция, като има дори и екзекуции.

През юли бившият председател на втората по големина петролна компания в страната - Sinopec Ltd., беше признат за виновен във взимане на подкупи за 196 млн. юана (29 млн. долара). През август пък бившият шеф на оператора на летищата в Пекин и други китайски градове беше екзекутиран, също за взимане на подкупи.

Джан Чундзян е секретар на партийния комитет за компанията майка на China Mobile, което му дава по-голямо влияние върху компанията, отколкото корпоративния му пост, тъй като комитетът може да диктува цялостната стратегия на дадена държавна компания.

Джан се присъединява към China Mobile през май 2008 г., след като е бил председател на China Netcom Ltd. Той е и бивш директор на телекомуникационния отдел в министерството на индустрията.

За първите девет месеца на тази година China Mobile отчете печалба от 83,9 млрд. юана (12,3 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още