IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея може да започне реформи след чистка на генерали

Отнемането на икономическата власт от военните вероятно ще позволи на младия лидер Ким Чен Ун да предотврати колапса на режима, пише Ройтерс

19:00 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Младият лидер Ким Чен Ун се различава от баща си, който налагаше&nbsp;политика на тотален контрол от страна на армията.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Младият лидер Ким Чен Ун се различава от баща си, който налагаше политика на тотален контрол от страна на армията. Снимка: Ройтерс

Изпадналата в крайна нищета Северна Корея се готви да експериментира с икономически реформи, след като младият лидер на страната Ким Чен Ун и неговият влиятелен чичо извършиха чистка сред висшия генералитет, който се противопоставяше на подобни промени, съобщава източник на Ройтерс, близък до правителствата в Пхенян и Пекин.

Източникът допълва, че кабинетът в Северна Корея е създал специално бюро, което да поеме контрола над замиращата икономика от военните, представляващи една от най-многобройните армии в света, които по време на управлението на бащата на Ким разполагаха с абсолютна власт над страната.

Свалянето на вицемаршал Ри Чен Хо и неговите съюзници вероятно ще позволи на новия севернокорейски лидер и неговия чичо Ян Сон Тек, който сключи брак в династията Ким и се счита за човека, в чийто ръце е фокусирана реалната власт, да спасят замиращата севернокорейска икономика и да предотвратят колапса на режима.

В миналото източникът на Ройтерс коректно е предвиждал редица събития, включително първия ядрен опит на Пхенян през 2006 г., дни преди да бъде извършен, както и появата на Ян на политическата сцена в страната.

Планираните реформи могат да се окажат най-мащабните от десетилетия. Предишни подобни опити неизменно са се оказвали неуспешни, включително експериментът с деноминацията на севернокорейската валута в края на 2009 г., който приключи с екзекуцията на тези, които я бяха предложили.

Ри Чен Хо беше най-ревностният привърженик на подкрепяната от бившия севернокорейски ръководител Ким Чен Ир политика за тотален контрол от страна на армията, коментира източникът на Ройтерс. Покойният баща на настоящия севернокорейски лидер успя да вкара страната си в още по-голяма международна изолация с ядрените си амбиции и политическите репресии.

Основният проблем беше, че той се противопоставяше на идеята правителството да поеме контрола над икономиката от военните, посочва източникът, пожелал анонимност поради страх от политическо преследване.

Разкритията на източника на Ройтерс са знак за политическа борба в редиците на севернокорейския режим. Държавната севернокорейска информационна агенция KCNA обясни изненадващата оставка на Ри със заболяване, а севернокорейското посолство в Пекин отказва коментар.

Според Ю Хо-йео, професор от Корейския университет в Сеул, Ян ще включи Северна Корея в съвместни проекти с Китай - единственият съюзник, към когото Пхенян може да се обърне за икономическа помощ.

Лидерите в Пекин вероятно оказват натиск върху Пхенян да реформира икономиката си поради опасения, че евентуалният колапс на Северна Корея ще предизвика наплив от бежанци през границата в Китай и ще унищожи стратегическия буфер срещу Южна Корея и американския военен контингент, който е разположени там.

Не е ясно, колко от хората на Ри са били уволнени, но според източника на Ройтерс арестувани няма. По оценки на южнокорейското правителство става въпрос за около 20 членове на висшия партиен ешелон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още