IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония и ЕС започват преговори за създаване на свободна търговска зона

Евентуално споразумение вероятно ще бъде ратифицирано след 4 – 5 години, коментира европейският комисар за търговията

15:46 | 25.03.13 г.
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе и германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Япония и Европейският съюз (ВС) започват преговори за създаване на свободна търговска зона, съобщава Bloomberg.

Преговорите за либерализиране на търговията и задълбочаване на политическото сътрудничество ще стартират през април, посочва се в съвместно комюнике на Съвета на Европа и японското правителство.

Решението илюстрира усилията на японския президент Шиндзо Абе да съживи икономиката на страната, която вече второ десетилетие е в стагнация.

„Аз вярвам, че днешният ден е исторически в отношенията между Япония и Европейския съюз“, заяви европейския комисар за търговията Карел Де Гухт след среща с японския си колега Тошимицу Мотеги в Токио. „Ние сме убедени, че подобно споразумение ще допринесе за благоденствието както на японците, така и на европейските“.

В средата на март Япония заяви, че иска да започне преговори за присъединяване към инициативата за Транстихоокеанско партньорство (TPP) – водено от САЩ споразумение за свободна търговия, в което за момента членуват 11 страни.

В Япония обаче бяха организирани протести срещу решението на правителството поради опасения, че влизането в зоната за свободна търговия ще засегне сектори като земеделието.

Големи японски производители като Nissan Motor Co. отдавна призовават японското правителство да не изостава от Южна Корея, която вече има споразумение за свободна търговия както с САЩ, така и с Европа.

Япония иска от ЕС да премахне митата върху вноса на автомобили и други стоки, докато Европа настоява за облекчаване на режима за предоставяне на финансови услуги на японския пазар, както и за отмяна на митата на редица продукти.

ЕС и Япония вече са се договорили да унифицират правилата за безопасност на автомобилите, съобщава японският вестник Nikkei.

Миналата седмица правителството в Токио обяви, че през февруари търговският дефицит на страната се е свил за 8-ми пореден месец до 777,5 млрд. йени, или 8,1 млрд. долара.

ЕС облага вноса на японски автомобили с 10% мито, докато вносът на европейски коли в Япония е свободен.

Според Де Гухт преговорите могат да продължат две до три години, а евентуално споразумение вероятно ще бъде ратифицирано след 4 – 5 години.

Япония ще стартира преговори за свободна търговия с Китай и Южна Корея на 26 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още