IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предотврати пресъхване на междубанковото кредитиране

Централната банка е дала инструкции на големите банки да започнат да си отпускат заеми, което е свалило 7-дневната репо лихва с 2,27 процентни пункта до 8,5%

10:48 | 21.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай предотврати пресъхване на междубанковото кредитиране

Китай се отдалечи от ръба на ликвидната банкова криза, като междубанковите лихви спаднаха след информации, че Народната банка се е намесила, за да смекчи пазарния стрес, съобщава Financial Times.

Въпреки това междубанковото финансиране остава затегнато и централната банка ще продължи твърдата си линия от последните дни да кара финасновите институции да намаляват ливъриджа си.

Местните медии съобщават, че централната банка е осигурила ликвидност на най-големите банки, след като междубанковият пазар почти пресъхна вчера.

Търговец на облигации е споделил пред FT, че централната банка е дала устни инструкции на големите банки да започнат отново да си отпускат заеми, за да заработи междубанковия пазар.

7-дневната репо лихва, ключов измерител на междубанковата ликвидност, е спаднала с 2,27 процентни пункта до 8,5%, показвайки, че опасността от остра финансова криза значително е намаляла.

Краткосрочните лихви обаче остават около два пъти над нормалните си нива – достатъчно, за да предизвикат сериозни проблеми на банките с прекален ливъридж.

През миналата седмица централната банка твърдо отказа да предприеме мащабно вливане на ликвидност в системата въпреки исканията на някои банки.

Шанхайският борсов индекс се понижи с 0,3% в петъчната сесия, като за седмицата губи 3,8%, а за последните две – около 6,5%.

"Вярваме, че последните действия на Народната банка отразяват решимостта на правителството да предприеме агресивни мерки за ограничаване на финансовите рискове", коментира Джан Джъуей, икономист в Nomura Securities. 

През тази година година кредитите в Китай нарастват с 22-23%, след като през миналата се увеличиха с 20% заради ръста на сенчестото кредитиране от доверителни компании и банки чрез задбалансови поделения.

Това допринесе и за без това високия ливъридж в икономиката. Съотношението кредити/БВП е скочило до 200% от 120% преди пет години.

„Смятаме, че централната банка действа в унисон с усилията на правителството за деливъридж, ребаланасиране и позициониране на икономиката на пътя към устойчивия растеж“, посочва анализатор на Barclays.

„Макар че очакваме Народната банка да стабилизира междубанковия пазар в близко бъдеще, краткосрочните лихви вероятно ще останат високи, поне за известно време, което би могло да доведе до фалита на някои малки финансови институции.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Много обичам "устни инструкции" да определят свободния пазар! Но това не може да "стопи" вярата на вярващите ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още